FOTO  Problem Hrvata u BiH je problem Hrvata u Hrvatskoj

HDZ Hrvatske, Orašje

...predstavljen Izborni program „Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska". Ponos. Domoljublje i - zajedništvo. Na jednom mjestu okupili su se brojni stranački dužnosnici - od nacionalne razne pa naniže. Kao i predstavnici Domoljubne koalicije. Ali i brojni visoki dužnosnici sestrinskoga HDZ-a BiH te stranaka okupljenih u Hrvatski narodnih sabor BiH. Uistinu, pokazano i dokazano svehrvatsko zajedništvo! Velebno, pobjedničko ozračje. To može učiniti samo stranka koju je osnovao utemeljitelj moderne Hrvatske - dr. Franjo Tuđman. Pobijedit ćemo na izborima i gospodarski preporoditi Hrvatsku. Jedinstvo domovinske i izvandomovinske Hrvatske - ishodišna točka domoljublja sublimiranog u učenju tvorca moderne Hrvatske dr. Tuđmana - naša je obveza, ali i uporište u teškim, sudbonosnim vremenima.

POBJEDNIČKO ZAJEDNIŠTVO

Prisutnima su se obratili saborski zastupnik (i koordinator XI. Izborne jedinice) Ivan Šuker, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić i predsjednik sestrinskoga HDZ-a BiH (predsjednik HNS-a BiH i Predsjedatelj Predsjedništva BiH) dr. Dragan Čović koji je u svom govoru kazao: „Poštovani dragi prijatelji, stranačke kolege, prijatelji okupljeni oko Domoljubne koalicije, sve vas iskreno pozdravljam. Uistinu mi je posebno zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti kao predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nalazimo se u jednoj veličanstvenoj izbornoj utakmici koju treba dobiti. Ovo je samo jedna u nizu pobjeda koje očekujemo. Posljednjih nekoliko godina zajedno pokušavamo stvoriti poseban odnos koji veže Republiku Hrvatsku i Hrvate u Bosni i Hercegovini ali i između HDZ Republike Hrvatske i HDZ Bosne i Hercegovine, ali tako i sa svim strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) a i svim strankama okupljenima oko Domoljubne koalicije. Vjerujem da je to put kojim bi mi u Bosni i Hercegovini a i u Republici Hrvatskoj trebali znati što hoćemo i kojim putem trebamo ići. Ja sam siguran da svi mi okupljeni večeras ovdje, uključujući naše branitelje, svećenike, gospodarstvenike i sve okupljene iz ovih krajeva šaljemo vrlo jasnu poruke, a takve ćemo poruke slati i narednih trideset dana, barem tri ili četiri puta iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Neki čak govore da ove skupove nismo čak trebali ni praviti. Ne treba ni Tomislav Karamarko, a ni nitko drugi dvojiti, da ćemo mi dobiti 100% iz 11. izborne jedinice. Mnogo važnije od tih izbora je poslati snažnu poruku, da smo tu i da znamo što. Večeras smo ovdje kako bi pokazali svima da će Republika Hrvatska dobiti novu Vladu. Nama je trebalo punih jedanaest mjeseci da pokrenemo odnose u Bosni i Hercegovini, i odgovorno tvrdim da ćemo najkasnije do Nove godine podnijeti članstvo u Europskoj uniji, a da ćemo kroz naredna 3-4 mjeseca promijeniti izborni zakon i otvoriti potpuno drugačije procese u Bosne i Hercegovini koji će do kraja osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Tako da kad budemo na neke naredne izbore dolazili, slati ćemo potpuno drugačije poruke od ovih. Dragi Tomislave, ja vam želim da ovih trideset dana izdržite, jer ovo će biti naporna kampanja, nitko s druge strane neće biti blagonaklon prema domoljubnoj hrvatskoj, ali sam siguran da je došlo vrijeme da se stvari iz temelja promjene. S naše strane imat ćete potporu ne samo u ovih trideset dana, nego i čitavo vrijeme nakon izbora. Mi ćemo se kroz naš Hrvatski narodni sabor, organizirati tako da osiguramo ona četiri ili koliko već bude izbornih mjesta, budu do kraja budu popunjeni. U toj vjeri ja vam želim svako dobro i računajte da smo tu logistički, u mjeri kojoj to treba na svakom pedlju RH i BiH".

ZA europsku BiH
Predsjednik Karamarko predstavio je - često prekidan snažnim pljeskom - glavne točke Izbornog programa.
Novi investicijski ciklus ulaganja u prometnu infrastrukturu pokrenut će građevinski sektor. U taj ciklus ćemo uključiti BiH - da bismo što bolje prometno i gospodarski povezali dvije zemlje. Te osnažili europske prometne koridore. To će BiH pomoći u bržem ulasku u EU - kojoj ona pripada. Vlada Domoljubne koalicije na tome će od prvog dana sustavno raditi! - tek su neke od poruka iz govora budućeg premijera.
Svehrvatska stranka
Posebno sam zadovoljan što sam danas ovdje među vama. Ova je zemlja od starine postojbina hrvatskog naroda - kao i cijela Bosna i Hercegovina. A ona nam je jednako draga kao i Hrvatska. Jer, hrvatski narod živi u dvije države i ima dvije domovine. Ovo je zemlja ponosnih ljudi odanih svome domu, zavičaju i narodu. Svaki Hrvat je ovdje - odakle god došao - na svojoj grudi. Volimo ovu zemlju i svim njezinim stanovnicima želimo napredak. Stoga će razvoj odnosa s BiH i jačanje veza s Hrvatima u BiH biti prioritet buduće Vlade Domoljubne koalicije. Naša stranka u svom imenu nosi nacionalno zajedništvo. Iako je ustrojena kao stranka - zajednica smo svih društvenih slojeva. Ima uporište u svakom kutku svijeta gdje Hrvati žive. A posebno ovdje, u našoj drugoj domovini!

Prioritet - rast i razvoj
Želimo ostvariti pet (i više) posto BDP-a u našem mandatu, povući pet milijardi eura iz EU fondova, najmanje pet posto smanjiti nezaposlenost, najmanje pet posto povećati mirovine, skratiti na pet dana odgovore na upite državnoj administraciji. Te provesti niz mjera koje će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Više investicija, rođene djece, sigurnosti i uspjeha za cijelo društvo. Naši politički suparnici poručuju „nema povratka na staro", ali ne nude ništa novo. Za to treba imati program, a oni su popis nerazrađenih ideja nazvali - „programom". To je podcjenjivanje naroda.
Prometno uvezivanje RH i BiH
Znamo da bez investicija ne možemo uspjeti, stoga smo izradili katalog investicija za cijelu Hrvatsku. To je pozivnica domaćim i stranim ulagačima. Novi investicijski ciklus ulaganja u prometnu infrastrukturu pokrenut će građevinski sektor. U taj ciklus ćemo uključiti BiH - da bismo što bolje prometno i gospodarski povezali dvije zemlje. Te osnažili europske prometne koridore. To će BiH pomoći u bržem ulasku u EU - kojoj ona pripada. Vlada Domoljubne koalicije na tome će od prvog dana sustavno raditi. Ne moram posebno objašnjavati što će to značiti za jedinstvo hrvatskog naroda. Više novca ćemo ulagati u znanost i obrazovanje. Znanost i obrazovanje moraju biti povezani s gospodarstvom. Samo snažna, samosvjesna Hrvatska može biti snažan oslonac životu i napretku Hrvata u BiH.

Izjednačiti prava branitelja
Ne možemo a da se ne sjetimo svih žrtava koje je ovaj kraj podnio u ratu. Ovdje su i brojni pripadnici HVO-a i HV-a. Svi ste vi jednako hrvatski branitelji. Nije pravedno da prava pripadnika HVO-a i HV-a budu različita! Zajedno su se borili za isti cilj - slobodu našeg naroda. Stoga ćemo prava u najvećoj mjeri izjednačiti - poštujući međudržavne ugovore.

Domoljubna obveza
Vodit ćemo aktivnu politiku pomoći Hrvatima u BiH, iseljeništvu i hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim državama. To je naša ustavna dužnost, ali i naša emotivna, domoljubna obveza. Vlada na odlasku, nažalost, u tom segmentu politike nije ništa učinila. Hrvati u BiH nisu ni manjina, ni iseljeništvo, nego ponosan, najstariji konstitutivan narod! Niste, nažalost, još uvijek ravnopravni u svim segmentima društvenog života. Vlada Domoljubne koalicije tražit će i zahtijevati rješenja za punu ravnopravnost Hrvata u BiH. Hrvati BiH nisu „razarali" ni „komadali", već su je čuvali i branili - i imaju pravo na punu ravnopravnost s ostalim konstitutivnim narodima! Hrvati moraju postati zamašnjak razvoja BiH te njezina puta u EU. Snažno ćemo podržavati hrvatske investicije u BiH!

Jedan narod - dvije države
Promijenit ćemo odnos prema Hrvatima izvan RH. Postaviti odnos s iseljeništvom na najvišu političku razinu, vratiti se programu dr. Tuđmana - povezanost domovinske i iseljene Hrvatske. To je spasili i održalo hrvatsku državu. Dokazat ćemo slogu, jedinstvo i zajedništvo hrvatskog naroda! Jedan smo narod u dvije države. Naša politika mora biti sukladna i usklađena. Svaki je Hrvat, ma gdje on živio - od Širokog Brijega ili Orašja do Krapine - isti Hrvat. Problem Hrvata u BiH je problem Hrvata u Hrvatskoj.