Prizemljena bh. eskadrila

Helikopter
... eskadrilu, bataljon zračnog osmatranja i javljanja, bataljon protuzračne obrane i bataljon za letačku podršku, rekla je za "Dnevni avaz" glasnogovornica Ministarstva obrane BiH Uma Sinanović.

Zastarjela proizvodnja

Iako ovo zvuči, u najmanju ruku, respektabilno, stvarna situacija s letjelicama, kako "Avaz" saznaje, više je nego otužna, pogotovo ako uzmemo u obzir da se BiH smatra "ozbiljnim" kandidatom za pristupanje NATO-u. Zračne snage BiH, kako smo, naime, saznali iz izvora bliskog vrhu OSBiH, raspolažu sa svega petnaestak "ispravnih" helikoptera, relativno zastarjele proizvodnje, i nijednim ispravnim zrakoplovom!

- Ukupno je predviđeno da OSBiH u svom sastavu ima 48 helikoptera, ali stvarno brojno stanje je 40 helikoptera. Ispravnost ovih helikoptera u prosjeku se kreće ispod 50 posto - kaže Sinanović.

Kao osnovne razloge za ovakvo stanje letjelica, Sinanović navodi komplicirane i dugotrajne procedure objave i provođenja tendera kod logističkog snabdijevanja Zračnih snaga OSBiH.

- Važno je napomenuti i nedostatak financijskih sredstava koja pri određivanju budžeta za Oružane snage BiH nisu dostigla nivo od NATO-a zahtijevanih dva posto BDP-a - tvrdi Sinanović.

Ispod standarda

No, nekoliko starih helikoptera tipa Mi8 i Mi17 remontirano je u ukrajinskom zavodu "Ukrspets-eksport" prije nešto više od tri godine, za šta je izdvojeno više od deset miliona KM.

- To je samo pogoršalo situaciju. Sada ti helikopteri pogotovo ne ispunjavaju standarde za korištenje u mirovnim misijama i pružanju pomoći u gašenju požara.

Stanje u kojem se nalaze zrakoplovi, kako je rekao izvor Dnevnog avaza, još je gore. Naime, od 19 prastarih zrakoplova tipa "J-22 orao", "N-62 galeb G-4″ i "J-21 jastreb" čak nijedan nije u stanju uzletjeti.

- Ovi zrakoplovi, čak i kada su bili ispravni, nisu bili nešto. Sada, čak i kada bismo ih uspjeli osposobiti za let, ne bismo smjeli na njih staviti nikakvo naoružanje od straha da ne eksplodiraju. Sumnjam da bi ijedan pilot uzletio u "kanti" koja u hangaru stoji od 1990. godine - ističe sugovornik Dnevnog Avaza.

Piloti bez letjelica

Prema službenim podacima, u Zračnim snagama BiH angažirano je 96 pilota, od kojih je 12 pilota zrakoplova. Iako većina njih ne leti, zato što na 96 pilota postoji samo 15 ispravnih letjelica.

Izvor: Dnevni avaz