Priopćenje za javnost Odjela za branitelje HVO-a i Domovinskog rata Glavnog vijeća HNS BiH

HNS BiH, Predsjedništvo HNS BiH, priopćenje, priopćenje za javnost, HNS BiH, Predsjedništvo HNS BiH

... Jadranku Prliću, generalu Slobodanu Praljku, generalu Milovoju Petkoviću, ministru Bruni Stojiću, gospodinu Valentinu Ćoriću i gospodinu Berislavu Pušiću osuđujući ih za takozvani Udruženi Zločinački pothvat (UZP) u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine na svojoj sjednici održanoj u četvrtak, 30. studenog, u Mostaru stava je da ne prihvaća izrečenu presudu jer nije utemeljena na cjelovitoj istini i činjenicama. Krivnja može biti samo isključivo individualna jer kolektivna odgovornost ne postoji kao pravna kategorija.

Odjel je stajališta da je teza o tzv. UZP-u ideološki i politički konstrukt primijenjen u nedostatku konkretnih dokaza za individualnu odgovornost, a koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, Hrvatska republika Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane (HVO) su legalne i legitimne institucije Hrvata u Bosni i Hercegovini utemeljene na Ustavu i zakonu iz tog vremena, priznate u ratu kao pravni subjekt u mirovnim pregovorima i integrirane u Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu, a kroz koje su Hrvati u Bosni i Hercegovini štitili svoja politička prava u vrijeme kad je političko vodstvo Bosne i Hercegovine u Sarajevu javno obznanilo i priznalo da ne vrši vlast na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Neupitno je da rat u Bosni i Hercegovini nisu započeli Hrvati, ali kada se dogodio on je donio veliko zlo i stradanja ljudi i materijalnih dobara, sva tri konstitutivna naroda i građana u Bosni i Hercegovine.

Činjenica je da su se u Bosni i Hercegovini dogodili veliki zločina (ubojstva, progoni, logori...) na prostorima pod kontrolom sve tri vojske (ABiH, VRS i HVO) po čemu najočitije govore pokazatelji iz sljedećih tabela u kojima se nalaze podaci od relevatnih međunarodnih institucija.

Armija BiH je vodila rat s namjerom kompenziranja gubitka teritorija od strane VRS na račun Hrvata o čemu najbolje govore sljedeće.

Tabela

Sveukupan broj progranih u BiH 1.277.400
Prognani iz područja FBiH pod hrvatskom kontrolom 112.000
Od sveukupno prognanih u BiH s hrvatskih područja u FBiH su 9,12%
Prognani s područja FBiH pod muslimanskom kontrolom u FBiH su 529.000
Od sveukupno prognanih u BiH s muslimanskih područja FBiH su 43,10%
Prognani iz Republike Srpske 586.400
Od sveukupno prognanih u BiH iz Republike Srpske su 47,47%

Prognano Raseljeno Ukupno Prema 1991.
Hrvati 312.000 154.000 466.000 61,24%
Srbi 430.000 217.000 647.000 44,24%
Muslimani 485.400 356.600 842.000 47,36%
Ostali - - 156.000 44,94%

Ove činjenice su razlogom za naše nezadovoljstvo i neprihvaćanje presude kao pravedne. Ova presuda nije osigurala ni minimum preduvjeta za pomirenje u Bosni i Hercegovini i ona ostavlja prostor za daljnje političke nesuglasice.

Hrvatski branitelji i Hrvati Bosne i Hercegovine znaju istinu, a to je da su Hrvati Bosne i Hercegovine žrtve rata, a ne napadači, da Hrvatska nije agresor na BiH, da nije postojao takozvani Udruženi Zločinački Poduhvat, što je vidljivo iz niza činjenica, ali koje nije uvažio Haaški sud. Ta istina ostaje zapisana u dokumentima i u našem pamćenju, a borba za političku jednakopravnost u Bosni i Hercegovini ostaje naša trajna zadaća.

Presuda izrečena hrvatskim dužnosnicima od strane Haaškog suda nije temeljena na cjelovitim dokumentacijskim izvorima budući da hrvatska strana tada kao i danas nije imala državne resurse u institucijama Bosne i Hercegovine kao što je to u ovom slučaju imala bošnjačka strana, a što je vidljivo i po medijskom tretmanu procesa suđenja od strane medija iz Sarajeva koje bi trebalo biti naš zajednički grad, kao što bi to trebali biti i sami javni medijski servisi u Bosni i Hercegovini.

To je utjecalo na to da je sud imao selektivan pristup prema tretmanu počinjenih zločina i osoba u sudskom procesu što predstavlja najveću nepravdu koju je učinio ovaj sud. Mnoštvo je primjera za ovu tvrdnju što se razvidno vidi iz naprijed prikazanih tabela a svodi se na to da je strana koja je počinila najmanje zločina, osuđena. Ističemo da ne pravdamo počinjene zločine bez obzira tko ih je počinio ali smo očekivali, i dalje očekujemo isti sudski tretman za sve počinitelje i žrtve.

U vrijeme rata Ujedinjeni narodi nikada nisu označili Hrvatsku kao agresora nego je Hrvatska bila ključni faktor za stvaranje obrane i opstojnosti Bosne i Hercegovine jer je svojom ulogom u Domovinskom ratu osigurala preduvjete za završetak rata u Bosni i Hercegovini i potpisivanju mira.

Zbog ovih činjenica tražimo od hrvatskih vlasti u Republici Hrvatskoj da pokrenu postupak pred mjerodavnim međunarodnim institucijama za reviziju presude jer je to put do istine o događanjima u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini i odbacivanje tzv. UZP-a kao pravno nepriznate kategorije u međunarodnom pravu.

Odjel za branitelje stoji na stajalištu da je u ovom trenutku potrebno političko zajedništvo svih političkih stranaka s hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini u političkoj borbi kroz institucije Bosne i Hercegovine za ostvarenje političkih prava i jednakosti Hrvata u Bosni i Hercegovini od čijeg ostvarenja branitelji neće odustati.
Ovim putem Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat GV HNS BiH izražava veliko poštovanje pokojnom generalu Praljku i sućut njegovoj obitelji, stoji u priopćenju Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat GV HNS BiH.