Priopćenje za javnost Odbora za branitelje i udruge Domovinskog rata HDZ-a BiH

branitelji, HDZ BiH

...pitanja dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata, ratnih vojnih invalida i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i svim hrvatskim braniteljima sudionicima Domovinskog rata. Javno iskazujemo svoj odnos prema Domovinskom ratu, odnosno dajemo mu dignitet koji zaslužuje kao jedna od najvećih svetinja hrvatskoga naroda.
Svjesni smo činjenice da postojećim zakonima iz oblasti braniteljske zaštite nisu obuhvaćane sve kategorije branitelja i da dostignuta razina primanja onih koji su obuhvaćeni pravima nije dostatna za život dostojan branitelja.

Zato, zajedno sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata kontinuirano tražimo sustavna rješenja za zaštitu stečenih prava i unapređenje cjelokupnog sustava skrbi za sve branitelje kroz dijalog sa legalnim i legitimnim predstavnicima vlasti u FBiH.
Podržavamo sve aktivnosti koje se provode kroz javnu raspravu i pozdravljamo sve inicijative kojima se zagovara poboljšanje postojećeg sustava u granicama realnih mogućnosti. Mi nećemo podržati ničije zahtjeve koji višestruko prelaze ukupne financijske mogućnosti Federacije i županija. Nećemo svoj glas dati za inicijative kojima se razara postojeći sustav i dovodi nas u situaciju pravne i socijalne nesigurnosti te od jednoga zdravog i jednog bolesnog prave dva bolesna. Uspostavljeni sustav skrbi je daleko od pravednog i savršenog ali je u svakom slučaju bolji od anarhije koja se zagovara.

Stoga smo odlučni u opredjeljenju da nećemo dati potporu bilo kakvim prosvjedima a posebice ne prosvjedima koje bez nas a u ime nas, organiziraju politički izmanipulirane neformalne skupine.