FOTO   Priopćenje za javnost Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora

HNS

...odana počast nedavno preminulom Vesi Vegaru, voditelju odjela za informiranje Glavnog vijeća HNS-a BiH i jednom od najzaslužnijih za rad HNS-a i ostvarivanje njegovih programskih ciljeva.

U radnom dijelu sjednice razmatrana su aktualna politička pitanja te su analizirani rezultati Lokalnih izbora u BiH. Glavno vijeće HNS-a je razmatralo daljnje korake koji će doprinijeti jačanju institucionalne pozicije HNS-a.

Na sjednici su doneseni slijedeći zaključci:
1. Glavno vijeće HNS-a informirano je o tijeku rasprave na Ustavnom sudu BiH temeljem zahtjeva za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH. Glavno vijeće HNS-a na osnovu iznesenih informacija smatra da su podnositelji zahtjeva iznijeli uvjerljive i snažne argumente koji će doprinijeti otklanjanju neustavnih i diskriminirajućih odredbi Izbornog zakona BiH.
2. Glavno vijeće HNS-a je nakon iscrpne analize izrazilo zadovoljstvo dobrim rezultatima koji su ostvarile stranke privržene politici HNS-a. Čvrsto stojeći na pozicijama iznesenim u otvorenom pismu kojim se Glavno vijeće HNS-a očitovalo o događajima u Stocu na dan provođenja Lokalnih izbora, Glavno vijeće HNS-a još jednom naglašava kako fizički napad kandidata Inicijative za Stolac na članove Izbornog povjerenstva iz reda hrvatskog naroda treba smatrati, ne samo napadom na izborni proces i institucije države, već i kao napad na Hrvate Stoca i poziciju hrvatske konstitutivnosti u BiH.
3. Glavno vijeće HNS-a razmotrilo je daljnje korake koji trebaju doprinijeti institucionalnom jačanju HNS-a, a koji će biti predloženi na nekoj od slijedećih sjednica biti predloženi Predsjedništvu HNS-a na razmatranje i usvajanje.
4. Glavno vijeće HNS-a je informirano o tijeku priprema ''Javne rasprave o transformaciji Javnog RTV sustava BiH''. Glavno vijeće HNS-a na slijedećoj sjednici će razmotriti nacrt dokumenta koji će biti podloga za javnu raspravu, a kojeg će pripremiti nadležni odjeli Glavnog vijeća HNS-a.
Glavno vijeće HNS-a