Priopćenje udruge Zavjet u BiH

Postrojavanje postrojbi HVO-a.
.Predstavnici svih udruga nisu nazočili, a sastanak nije polučio niti nekim zaključkom, da razlog sastanka nije toliko značajan, i ovo pisanje bi bilo suvišno, ali ...

Predstavljajući braniteljsku udrugu Zavjet na navedenom sastanku osjećamo obvezu izvijestiti, prije svega braniteljsku populaciju, o razlozima sastanka i ovog priopćenja. Na inzistiranje dijela braniteljskih udruga predsjednik koordinacijskog tijela gospodin Zoran Zovko je sazvao sastanak iz dva razloga. Prvi je zbunjujući, a odnosi se na prošlotjednu smjenu ministara u vladi HNŽ-a iz reda hrvatskog naroda, i iz ministarstva koje se izravno odnosi na rad i život branitelja. Smijenjeni su ministri prometa i branitelja .

Za BiH prilike ništa ne bi bilo čudno da ta dva ministra do jučer nisu hvaljena da svoja ministarstva vode odlično (od svih stranaka koje sudjeluju u vlasti županije), da ih kolege iz HDZ-a BiH nisu uvažavali kao jako kooperativne, poglavito kada su se na nivou vlade rješavala hrvatska pitanja .Ponavljamo, zbunjujuća inicijativa i smjena, poglavito iz razloga što je došla od predstavnika HDZ BiH!

Iznenađenje i razočarenje je time veće što niti jedna braniteljska udruga nikada nije stavila primjedbu na rad ministra branitelja, a složiti će te se, nikada od Domovinskog rata braniteljima nije bilo teže i neizvjesnije.
Uvijek, a poglavito sada, odgovor „politika ih stavila, politika ih smijenila" ne prolazi, a kada se tome doda i odgovor na pitanje, a zašto nisu konzultirane braniteljske udruge (kada je u pitanju ministar branitelja), onda dobijemo pravu sliku političke stvarnosti BH Hrvata!

Naime, na jedno postavljeno pitanje čelniku HDZ BiH (namjerno ime izostavljamo) dotični je odgovorio: "biti će kako ja kažem, a braniteljske udruge ionako treba ukinuti!"

E ovo je bila točka broj dva na današnje sastanku Koordinacije braniteljskih udruga !
Na ovu izjavu nema komentara, ovakvo što, da je živ ni ti pokojni predsjednik Tuđman ne bi se usudio izgovoriti, ali evo kod nas sve može!
Što reći, ako je istina da je ovo izgovoreno, a nemamo razloga da sumnjamo, jer su navodi uvaženog predsjednika jedne braniteljske udruge. U korist istine i opravdanosti braniteljskog revolta i predsjednik braniteljske udruge je uvažen član HDZ-a BiH, ovo u prilog sumnji da nije riječ o stranačkim prepiranjima. Očito nije, očito je riječ o političkoj bahatosti, ali .., ali svoje braniteljsko nezadovoljstvo zbog smijene ministra bi mi iz „Zavjeta" drugačije iskazali da sastanak Koordinacije udruga nije prekinut sa obrazloženjem:" Pozvani smo u HDZ na sastanak, pa ćemo iza toga donijeti zaključak i priopćenje?!"

Najprije sve udruge koje sačinjavaju Koordinaciju nisu pozvane na taj sastanak u HDZ BiH, da ne vrijeđamo kolege iz udruga nećemo pretjerano komentirati, mada se ne možemo oteti dojmu da su pozvani samo poslušni ?!
Svakako ovom prigodom molimo-tražimo od spomenutih kolega iz udruga koje su svjedočile nemaloj izjavi čelnika HDZ-a BiH da istu potvrde, jer kako smo saznali od onih koji su bili na spomenutom sastanku, tamo je ta izjava zanijekana?!

Poštovani branitelji, što god da je istina mora se znati, jer smjena ministara, pa i ministra branitelja se može (ma koliko ne razumna bila) objasniti političkom odlukom onoga tko ima većinu, onoga tko je na vlasti, ali vrijeđanje onoga što je proizišlo iz Domovinskog rata, vrijeđanje braniteljskih udruga, to je ne oprostivo.

Ovim priopćenjem nismo htjeli nikako dolijevati ulje na vatru, ali nemili događaji samo otvaraju pitanja ili daju odgovore, tko je kriv za loše zakone o braniteljima, tko je kriv za revizije braniteljskih prava, tko je kriv ...???

Da je rat završio kao u Hirošimi, mnogo bi im bilo lakše, ne bi bilo invalida, ni ti stradalnika , ni ti udruga.

Ne sekirajte se zemlja skoro da liči na Hirošimu , još samo da ukinu udruge !

PREDSJEDNIK
Franjo Cvitković