Priopćenje Federalnog ministarstva prometa i komunikacija vezano uz održavanje ceste na magistralnoj cesti M-17

BIH, ceste
Uslijed obilnih snježnih padavina, ali i ne pridržavanja pravila sudionika u prometu, tijekom jučerašnjeg dana došlo je do zastoja prometa u Donjoj Jablanici.
Do potpune obustave prometa došlo je nakon što su se dva teretna vozila popriječila na prometnici, te onemogućila adekvatno održavanje ceste. Različiti čimbenici su doveli do situacije potpune neprohodnosti u lokalitetu Donja Jablanica, od nemara vozača teretnih vozila, koji su na put krenuli bez zimske opreme, do zakašnjele reakcije MUP-a i poduzeća koje se bavi održavanjem te dionice. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je poduzelo sve aktivnosti koje su u njegovoj nadležnosti s ciljem normalizacije prometa na magistralnoj cesti M-17 lokalitet Donja Jablanica.
Ministarstvo je u stalnom kontaktu s upraviteljem magistralnih cesta, tj. JP Ceste Federacije, koje temeljem Zakona o cestama FBiH imaju izravnu nadležnost nad upravljanjem, građenjem, rekonstrukcijom i održavanjem svih magistralnih cesta u Federaciji BiH. Ministarstvo je uputilo žurni zahtjev Federalnoj inspekciji da utvrdi razloge nastale situacije. Također, Federalni ministar prometa i komunikacija je 30.10.2018. formirao i imenovao Stožer zimske službe, koji se sastoji od predstavnika svih institucija nadležnih za reguliranje prometa u zimskim uvjetima. Stožer se sastoji od predstavnika ministarstva prometa, unutarnjih poslova, BIHAMK-a, AMS-a u BiH, te predstavnika JP Ceste Federacija. Stožer zimske službe je proglasio zimske uvjete na magistralnim cestama 14.12.2018. te je upozorio na hvatanje snijega na kolnicima, ostatke ugaženog i zaleđenog snijega, mogućnost zaleđivanja kolnika, kao i stvaranja smetova i zapuha, te da sukladno navedenoj situaciji predstavnici MUP-a mogu iz prometa isključiti priključna vozila dok se ne steknu sigurniji uvjeti prometa. Tijekom jučerašnjeg, ali i današnjeg dana, poduzete su sve aktivnosti na razini Ministarstva, ali i stožera kako bi se normalizirala prohodnost na spomenutoj lokaciji.