PRIJEVARE POTROŠAČA Čokolada, majoneza, kruh…postali “lakši”

Ovakav trend prijevare potrošača primijećen je i u regiji. To je za Dnevni list potvrdio i Mesud Lakota iz Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH koji kaže da je česta pojava u BiH da težina proizvoda istaknuta na ambalaži ne ogovara pravom stanju.
Prema njegovim riječima, ova problematika najviše je izražena kod zrnatih i mliječnih proizvoda.

- Radi se o klasičnom zavaravanju potrošača, koji se u posljednje vrijeme sve češće žale zbog ovoga, ali do sada nikada se ništa nije promijenilo na bolje, rekao je Lakota.

Manja pakiranja - ista cijena

Naime, posljednjih godina sve je primjetniji trend smanjenja količine proizvoda dok cijena ne pada nego u pojedinim slučajevima čak i raste. Proizvođači u tim slučajevima svoje poteze pravdaju poboljšanjem kvalitete nauštrb kvantitete. Lakota navodi kako je to posljednje dvije godine itekako prisutno u našoj zemlju te da je količina svih proizvoda smanjena od 10 do 50 grama.

- Činjenica je da za isti novac dobivamo manje i da su na taj način oštećeni potrošači. Nažalost, kod ove problematike nemoguće je poduzeti bilo što s obzirom da zakonodavac nije precizirao ovakve stvari, pojašnjava Lakota. Da su potrošači u BiH, ali i zemljama regije, ogorčeni ovakvom situacijom može se vidjeti i po raznim internetskim forumima, gdje građani navode kako su majoneza, razne vrste čokolada te kruh osjetno lakši. I iz Udruženja potrošača BiH jasni su u zahtjevu da sa smanjenom količinom mora ići i manja cijena, ali njihovi apeli nikada do sada nisu pali na plodno tlo.

Prijevare potrošača

Ipak, možda i veći problem u BiH, prema Lakotinim riječima, stvara činjenica kako težina istisnuta na proizvodima u mnogim slučajevima ne odgovara činjeničnom stanju. Naime, prema podacima raznih udruženja potrošača, u BiH je na sceni već godinama problem da se potrošači varaju upravo na činjenici da se pakiraju manje količine nego što je istaknuto na etiketi proizvoda.

- Ova problematika je posebno izražena kod proizvoda koji se pakiraju na kilogram. Tako je u vrlo velikom broju slučajeva, kada su u pitanju pakiranja brašna, šećera, žitarica, tjestenine i sl., težina od 750 do 800 grama iako bi trebala biti jedan kilogram, kaže Lakota. Nadalje, u ovom kontekstu on navodi mlijeko i mliječne proizvode čije težine u ogromnom broju slučajeva također ne odgovaraju onima s pakiranja proizvoda.

- Imamo velike oscilacije kod prodaje meda, jer u staklenkama u kojima bi trebao biti jedan kilogram meda imamo situacije da se pakira od 800 do 950 grama. Nažalost, sve ovo postalo je uobičajeno i normalno ponašanje proizvođača, smatra Lakota. Osim navedenih proizvoda, u ovu kategoriju odskakanja u težini svakako treba uvrstiti kruh jer, prema Lakotinim riječima, štruca kruha je pala sa 600 na 350 grama.

"Tiha poskupljenja"

Svemu navedenom trebamo dodati kako cijene osnovnih životnih namirnica u našoj zemlji rastu gotovo svaki mjesec i to po sustavu tzv. tihih poskupljenja. Naime, bh. trgovci već duže vrijeme pribjegavaju čestim, ali malim poskupljenjima po nekoliko feninga, a izbjegavaju veća poskupljenja. Udruženja potrošača upozoravaju kako je efekt poskupljenja isti, jer prije bi trgovci godišnje imali maksimalno dva veća poskupljenja godišnje, a u posljednje vrijeme cijene 'skaču' svaki mjesec.
- Proizvođači i trgovci rade sve kako bi namaknuli što veći profit uz što manje troškove, a takva taktika najviše pogađa potrošače, istaknuo je Lakota.
Upravo zbog svega navedenog u posljednje dvije godine povećan je broj pritužbi potrošača na stanje na bh. tržištu. Međutim, od tih pritužbu u najvećem broju slučajeva ne bude ništa i ostanu 'mrtvo slovo na papiru'.

Težine proizvoda

Kruh - težina smanjena sa 600 na 350 grama

Brašno i šećer - u pakiranjima od jednog kilograma vrlo često se nalazi od 750 do 850 grama

Med - pakiranja u kojima bi trebao biti jedan kilogram variraju od 800 do 950 grama

Tjestenina - u svim pakiranjima je manje proizvoda od 50 do 100 grama od istaknutog na ambalaži

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list