Prijetili daće im makazama odsjeći prste: “Šefe, jel čuješ kako ga tučemo”

...prijećeno je na najmonstruoznije načine, uključujući prijetnje odsjecanjem prstiju.Transkripti razgovora između inspektora CJB Banjaluka i Branislava Smiljanića zvanog Ćelo (36), prvoosumnjičenog iz akcije "Knez 2", potvrđuju protuzakonita privođenja navodnih dužnika i pokazuju šokantne načine na koji su inspektori hvalili Smiljaniću svojim "radom".

Tako u jednom od razgovora inspektori pozivaju Smiljanića na mobitel i govore mu: "Šefe, čuješ li kako ga tučemo?" - Pišu Nezavisne novine

Posebno su zanimljive informacije koje govore da su Smiljanić saučesnici znali točno kretanje dužnika i gdje su oni bili u svakom momentu. "Ili su bili vidovite Zorke ili su imali svoj sustav pomoću kojeg su prisluškivali i pratili kretanja dužnika", objasnio je izvor blizak istrazi.

Kontakt s osobama iz kriminalnog miljea

Osnovni sud u Banjaluci u međuvremenu je odredio pritvor Smiljaniću, te njegovim saučesnicima Sandru Kaurin (34) i Slavku Todoroviću (43), osumnjičenima za ukupno 21 kazneno djelo iznude, zelenaštva i pranja novca.

Pritvor je naknadno određen i Smiljanićevom zetu Dragi Đenić, sudskom policajcu, koji je u međuvremenu suspendiran odlukom Želimira Barića, predsjednika Vrhovnog suda RS.

Spomenutom banjalučkom listu je u petak potvrđeno da je MUP RS još ranije uveo instrukciju svim zaposlenim službenicima, prema kojoj se težom povredom radne dužnosti smatra svaki kontakt s osobama iz kriminalnog miljea, a koji unaprijed nije najavljen niti je u cilju dobivanja informacija.

Isti list je nedavno objavio identitet inspektora i šefova Krim-policije CJB Banjaluka koji se dovode u vezu sa Smiljanićevim zelenaškim klanom i koji su se oglušili o spomenutu instrukciju MUP-a RS.

Radi se o Goranu Gusku, šefu Krim-policije Policijske stanice Obilićevo, i Siniši Karanoviću, inspektoru CJB Banjaluka, koji su u četvrtak suspendirani zbog teže povrede radne dužnosti, odnosno svoje povezanosti i suradnje s uhićenim zelenašima u akciji kodnog naziva "Knez 2".

Osim navedenih, tu su još Goran Vojvodić, šef Krim-policije Policijske stanice Lazarevo, te inspektori Danijel Kovačić i Ognjen Kos.

U vezu sa Smiljanićem dovode se i Predrag Karanović, trenutno zaposlen u obezbjeđenju ličnosti u CJB Banjaluka, i Vlado Jurišić, bivši inspektor i glasnogovornik Osnovnog suda Banjaluka.

Zbog svojih prijateljskih veza sa Smiljanićem upozoravan je i Milan Tegeltija, predsjednik Osnovnog suda Banjaluka, koji je u međuvremenu potvrdio prijateljske veze s osumnjičenim, pojasnivši da ima sva prava da razgovara s mnogim ljudima iz svih sfera života.

Anonimno pismo

Od izvora bliskog sigurnosnim strukturama BiH doznali smo u petak da su "krimolovci" SIPA prije nekoliko mjeseci dobili i anonimnu prijavu protiv Ognjena Kosa, inspektora CJB Banjaluka, u kojoj ga terete za podvođenje.

Prijava je, kako je potvrđeno našem listu, na adresu "krimolovaca" bila upućena iz pošte u banjalučkom naselju Borik. Ona je ubrzo proslijeđena CJB Banjaluka, a doznajemo da su oni koji su je uzeli u "rad", prvo otišli u poštu kako bi provjerili s video-nadzora tko je anonimno pismo ubacio u sandučić.

"Naravno da u vrijeme slanja ovog pisma video-nadzor nije radio", kratko je naveo izvor lista.

Izvor iz MUP-a RS u petak je potvrdio da znaju za prijavu protiv Kosa, te da je u tijeku istraga o kojoj ne mogu otkrivati ​​više detalja.

U Ministarstvu sigurnosti BiH u petak je potvrđeno da je Kos 8. kolovoza ove godine uvršten u uži popis kandidata za mirovnu misiju u Sudanu.

"Kos je dostavio potvrde da se protiv njega ne vodi kazneni postupak i da nije kažnjavan. Sva imena su proslijeđena Ujedinjenim nacijama, koje će nakon detaljne analize dati konačnu odluku ", izjavili su u ovom ministarstvu.

Kako doznajemo, suspendirani inspektor Karanović prijavljen je da je zajedno sa svojim kolegom, čiji identitet nije poznat, u lipnju ove godine neovlašteno pretresao jedan stan u Banjaluci.

Identitet vlasnika stana nije objavljen da ne bi bila ugrožena njegova sigurnost.

"Pretres je izvršen bez prethodno dobivene naredbe i protiv svih zakonskih propisa. O pretresu nisu informirani ni nadležni sud niti tužiteljstvo, a ljudi iz straha nisu željeli da to prijavljuju nadležnim institucijama MUP-a RS, već drugima. Prilikom upada u stan ukućanima su objasnili da pretresaju njihovog sina i da traže navodno marihuanu. Kasnije su tog mladića izvukli iz kuće iu vozilu policije RS ga pretukli i tjerali da prizna kako se bavi prodajom marihuane. Zatim su mu rekli da to može raditi i neometano, ali da određenu naknadu mora davati Karanoviću ", navodi se u prijavi protiv Karanovića.

Konačno progovorili

Nakon objavljenih tekstova o sprezi policije i kriminalaca, redakciji banjalučkog lista javio se veći broj žrtava zelenaša, ali i zaposlenih u obavještajno-sigurnosnim agencijama u BiH.

Tako smo doznali da je sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u Istočnom Sarajevu još prošle godine bilo šokirano nakon zaprimljene anonimne prijave iz CJB Banjaluka u kojoj je, između ostalog, navedeno: "pohapse nas sve, pa nas onda ispitujte."

U ovoj anonimnoj prijavi, kako doznajemo, navedena su teška kaznena djela koja su izvršili inspektori i policijski službenici CJB Banjaluka.

Ova prijava je ubrzo proslijeđena banjalučkoj uredu SIPA, gdje Smiljanić, kako nam je potvrđeno, također ima odlične veze i to u najosjetljivijem, obavještajnom odsjeku, preko kojeg i idu sve istrage SIPA iz Banjaluke.