Prijeteće poruke izaslanicima Doma naroda i to zbog izmjena Zakona o prebivalištu BiH

...sjednicu na kojoj bi se trebao razmatrati Zakon o prebivalištu BiH nakon što im je koalicija ‘1. mart' uputila svojevrsni ultimatum ako nazoče toj sjednici. Takav dopis stigao je vodstvu Doma naroda s obavijesti da ‘većina izaslanika iz bošnjačkog kluba neće nazočiti sjednici'. Zajedno s tim i svim zastupnicima iz reda Hrvata i Srba stigle su prijetnje da će ih se smatrati sljedbenicima genocida ili pak onima koji podupiru ratne ciljeve ostvarene na krvi ako se odazovu održavanju sjednice gornjeg doma državnog Parlamenta.

Hrvati i Srbi dolaze

Doznaje se kako će hrvatski, ali i hrvatski zastupnici ipak doći na današnje zasjedanje unatoč istupu koalicije ‘1. mart' ali i prijetećim porukama koje su zatrpale e-mailove svih izaslanika. A te prijetnje su, doznaje se, upućene sa službenih, ali i neslužbenih adresa. Valja reći kako je Ustavni sud BiH odbio proglasiti izmjene Zakona o prebivalištu štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkih izaslanika koji su ranije na taj način pokušali zaustaviti proceduru njegove izmjene. Najavom nedolaska na sjednicu praktično će se blokirati mogućnost, ne samo odlučivanja o ovome zakonu, nego donošenju bilo kakvih odluka. Inače, koalicija ‘1. mart' ranije je poimenično prozvala bošnjačke izaslanike da će ih prozivati kao izdajnike ako budu sudjelovali u donošenju ovakvoga zakona. Zakonom se praktično pooštravaju uvjeti za prijavu prebivališta i onemogućava da se osoba može prijaviti neposredno prije izbora i nakon okončanja toga procesa odmah odjavi s adrese, što je kao mogućnost koristila koalicija ‘1. mart' prigodom glasovanja na posljednjim lokalnim izborima u sredinama kao što je Srebrenica i drugim općinama Republike Srpske.

Po stajalištu bošnjačke koalicije, izmjene Zakona o prebivalištu bi ‘omogućile policiji entiteta RS da administrativnim putem dovrši etničko čišćenje i genocid koji je započela u proljeće 1992. godine'.

Otvorena kritika

"Javnost Bosne i Hercegovine mora znati da se danas nalazimo u ovoj točki zahvaljujući zastupnicima SDP-a i SBB-a, koji su podržali ovaj zakon i u Zastupničkom i u Domu naroda. Drugim riječima, nalazimo se korak do najveće izdaje ove zemlje zato što se Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić više boje njemačkog Veleposlanstva u Sarajevu i birokrata iz izaslanstva EU, odnosno Milorada Dodika, koji su naručili ovaj zakon, nego građana BiH", navela je koalicija ‘1. mart'.

"Odluka je sada u rukama izaslanika u bošnjačkom Klubu u Domu naroda državnog Parlamenta i samo njihovo povlačenje, odnosno odsutnost sa sjednice može spriječiti usvajanje zakona. Najavili su da će koristiti ‘kompletan demokratski arsenal da spriječe usvajanje ovog zakona'. Najavili su masovno slanje pisama, ali i prosvjede pred domovima bošnjačkih izaslanika ako pristanu na izmjene zakona nazivajući ih u tome slučaju nacionalnim izdajnicima.

VLM