Prijedlog Marinka Ćavare zamalo usvojen: Milijun iz proračuna tzv. predsjednka F BiH dati za Srebrenicu

U paketu s rebalansom su odobrene predložene izmjene pratećeg akta, Zakona o izvršenju proračuna.

Ako rebalans odobri i Dom naroda na sjednici zakazanoj za 28. srpnja, nova ukupna proračunska cifra entitetskog proračuna bit će 1.735.797.000 KM na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.

To je za 36,5 milijuna KM ili za 2,15 posto više u odnosu na sadašnji proračun.

Najznačajnije izmjene, u pogledu umanjenja sredstava, izvršene su na naknadama troškova zaposlenih (2,4 milijuna KM), izdacima za materijal i usluge (0,8 milijuna KM), nabavci stalnih sredstava (2,0 milijuna KM). Na taj način je omogućeno da se izvrši povećanje tekućih transfera u ukupnom iznosu od 48,2 milijuna KM, od čega se najveći dio odnosi na naknade braniteljskim kategorijama.

U skladu s ranijim zaključcima Parlamenta FBiH, kojima je naloženo tzv. Vladi FBiH da se svim braniteljskim kategorijama osiguraju redovne isplate i prinadležnosti bez umanjenja, planirano je za 34,55 milijuna KM povećanje po osnovu invalidnina, za 2,9 milijuna KM po osnovu implementacije Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja te dva milijuna KM za sufinanciranje Fondacije za održivi razvoj OdRaz.

Također je za 14 milijuna KM povećan transfer za osobe s invaliditetom - neratni invalidi po osnovu isplate duga po zakonu koji je važio do 11. 3. 2009. godine, dok je u okviru tekućih transfera drugim razinama dodano 13,6 milijuna KM za Zavod zdravstvenog osiguranja po osnovu pokrića gubitka Fonda solidarnosti i 2 milijuna KM za Fond PIO po osnovu povećanja minimalnih mirovina.

Za programe podrške razvoja regije Srebrenica (što nije učinjeno u aktualnom proračunu za 2011. godinu), a na osnovu opredjeljenja tzv. Vlade FBiH da sufinancira održivi povratak na ovom području, planirano je tri milijuna KM.

U vezi s financiranjem povratka u Srebrenicu, šef zastupničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara neuspješno je predlagao amandman uz tekst rebalansa, a glasio je da se za srebreničke povratnike osigura još blizu milijun KM, i to umanjenjem iznosa iz proračunskog razdjela predviđenog za ured tzv. predsjednika FBiH.

Nakon jednog kruga općeg, elektronskog glasanja, u kojem Čavarin amandman nije dobio potrebnu većinu glasova, on je zatražio pojedinačno izjašnjavanje prozivkom.

Zastupnički klub Socijaldemokratske partije (SDP) BiH zatražio je potom petnaestominutnu stanku, a nakon njenog isteka, Čavarina inicijativa je iz zastupničkih klupa SDP-a ocijenjena kao neiskrena.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) je okvalificirana kao politikantstvo i "naglo interesiranje HDZ-a za Srebrenicu" . Kao nekadašnji sudionik u vlasti FBiH, HDZ je glasao protiv slične inicijative, rečeno je iz klupa SDA.

Čavarinoj incijativi pridružili su se iz Stranke za BiH, kao i Saveza za bolju budućnost BiH, ali je na koncu inicijativa odbijena jer nije bilo dovoljno glasova za nju u pojedinačnom izjašnjavanju svih zastupnika Zastupničkog doma prozivkom.

Za je glasalo 25 zastupnika, protiv 27, a suzdržanih je bilo 28.

(Fena)