Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH bit će razmatran po skraćenom postupku

... plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku, pa će predloženi zakon biti razmatran u skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda, delegat Hasan Bećirović predložio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti razmatranje amandmana na Ustav BiH kojim bi se brisao član 9. stav 2. kako bi se stvorile ustavne pretpostavke za razmatranje ovog zakona.

Članom 9. stav 2. Ustava BiH definirano je da „naknada za osobe koje obavljaju funkciju u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije".

Bećirović je podsjetio da je ovaj amandman odavno prošao proceduru u Predstavničkom domu, da je u prvom čitanju prošao proceduru u Domu naroda i da je ostalo jedino drugo čitanje da bi se proces stvaranja pretpostavki za smanjenje plaća izabranim i imenovanim zvaničnicima i ustavno osigurao.

O Bećirovićevom prijedlogu Dom naroda nije glasao, ali je  u kratkoj raspravi konstatovano da je Kolegij ovog doma raspravu o amandmanu na Ustav BiH planirao za svoju narednu sjednicu, a potom i sjednicu Doma naroda.

"Prihvatam da se ne glasa o ovoj inicijativi, ali insistiram da to bude na narednoj sjednici", kazao je Bećirović. 

Fena