Prijedlog HNS-a: TV-pretplatu plaćati uz registraciju automobila

džemal šabić, rtv bih, gubitak, FTV, krivotvorenje, rtv, pretplata, rtv pretplata, tv pretplata, rtv pretplata, rtv pristojba, ep bih, računi, javni RTV servis, bhrt, pretplata, rtv pretplata, RTV taksa, taksa, HNS, rtv pretplata, pretplata, tv pretplata
Ranije su iz HNS-a naveli da prijedlog ovog zakona u sadržaju reflektira ustavnu strukturu BiH kao zemlje sastavljene od dva entiteta, te predviđa da se RTV sustav sastoji od pet organizacijskih jedinica - BHRT-a kao krovnog servisa, RTV Federacije BiH 1 sa sjedištem u Sarajevu, RTV FBiH 2 sa sjedištem u Mostaru, RTRS-a i javnog mrežnog operatera koji treba u tehničkom smislu servisirati navedene jedinice. "Nakon komentara na Prijedlog zakona koji su došli iz Republike Srpske, napravili smo njegovu revidiranu verziju.

Neke stvari smo prilagodili činjenici da već postoje sustavi i pitanje je bilo određenih nadležnosti. Uskoro bi trebalo da prijedlog ide u proceduru. Sada je sve na izaslanicima HNS-a u Domu naroda", izjavio je za Oslobođenje voditelj Odjeljenja za kulturu, medije i sport HNS-a Ivan Vukoja.

Istaknuo je kako će Prijedlog zakona prvo biti razmatran u Domu naroda u redovnoj proceduri tako da će na njega moći amandmanski intervenirati. Prema njegovim riječima, osnovna namjera predlagača je da otvori priču i ponudi neko rješenje, a do tog rješenja može se doći kroz parlamentarnu proceduru.

"Bilo kakva izmjena i dopuna koja zadovoljava ono što mi želimo, a to je uspostavljanje jednog servisa koji će biti primarno na hrvatskom jeziku, za nas je prihvatljiva. Mislimo da ovim zakonom možemo da riješimo i probleme unutar sadašnjeg RTV sustava", pojasnio je Vukoja, prenijela je Srna.

Smatra kako je prijedlog kvalitetan i da bi se, ukoliko bi došlo do političkog dogovora da on bude usvojen, stvorio okvir da i stari problemi budu riješeni na efikasniji način, jer je razlog za današnje loše stanje velikim dijelom i u međusobnim dugovanjima, potraživanjima i neuređenim odnosima na razini servisa.

Prijedlog HNS-a je i da se servisi unutar Javnog RTV sustava financiraju prema mješovitom modelu - naplatom RTV pretplate, iz komercijalnih izvora, dodatnog jednokratnog ili trajnog sufinanciranja iz proračuna svih razina vlasti, od BiH do općina.

Obvezni da plaćaju RTV pretplatu bili bi i vlasnici automobila, fizička i pravna lica, koji bi ovu pristojbu plaćali pri registraciji vozila