Prije će trešnje u Hercegovini, nego nova vlast u BiH

I dok jedni ne vide izlaz iz ove situacije, drugi, pak, smatraju kako riješenje postoji. Proteklo je skoro dva i pol mjeseca od izbora u BiH, a vlast u ovoj državi još nije konstituirana. Preciznije, proces konstituiranja vlasti pri kraju je samo u jednom entitetu, u Republici Srpskoj, dok u drugom entitetu - Federaciji BiH - i na razini Bosne i Hercegovine, još nije ni počeo.

S. Avdić: Zaista sam pesimističan u pogledu mogućnosti formiranja vlasti

Glavni urednik tjednika "Slobodna Bosna" Senad Avdić ocijenjuje kako je situacija oko formiranja vlasti dovedena u bezizlaznu situaciju. To je, kaže Avdić, posljedica činjenice da tri pobjedničke stranke u BiH SDP, SNSD i HDZ BiH imaju različita viđenja i oko formiranja vlasti i oko prekompozicije države te da ne mogu postići kompromis:

"Lagumdžija, s jedne strane, pod svaku cijenu želi formirati vlast, ali bez najjačih hrvatskih stranaka, a to su dva HDZ-a. Čović i Ljubić, s druge strane, ne žele dopustiti Lagumdžiji tu matematičku ili aritmetičku kalkulaciju, kojom pokušava te dvije stranke izbaciti iz vlasti. Dodik, zbog neke poluljubavi s Lagumdžijom, ne želi napustiti dogovor koji od ranije ima sa Čovićem, tako da sam zaista pesimističan i skeptičan u pogledu mogućnosti formiranja vlasti, tim više što se međunarodna zajednica ovaj put ne namjerava petljati u taj proces", kaže Avdić za "Deutsche Welle".

D. Jerinić: Ključ problema leži u SDP-u

Glavni urednik "Nezavisnih novina" Dragan Jerinić ne misli da je situacija oko formiranja vlasti u pat poziciji, ali priznaje da je taj proces u Federaciji BiH i na razini Bosne i Hercegovine još na početku:

"Ključ problema leži u SDP-u, odnosno u lideru te stranke Zlatku Lagumdžiji, koji je na početku napravio grešku pokušavajući oformiti nekakvu novu alijansu za promijene, praveći vlast bez izbornog pobjednika iz reda hrvatskog naroda, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., koji je nakon izbora sklopio koaliciju s HDZ-om BiH", kaže Jerinić.

M. Vasilj: Formiranje vlasti bez Hrvata bi moglo izazvati potrese u Federaciji BiH

Na razini BiH problem je i taj što SDP i lider te stranke Zlatko Lagumdžija pretendiraju na mjesto državnog premijera, a to mjesto po nepisanom pravilu u ovom mandatu pripada Hrvatima, napominje komentator "Večernjeg lista" Miroslav Vasilj, te upozorava na moguće posljedice formiranja vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika:

"Formiranje vlasti bez legitimnih predstavnika Hrvata bojim se da bi moglo izazvati ogromne potrese u Federaciji BiH, a što bi zasjenilo životna pitanja poput pokretanja gospodarstva, izgradnje socijalne države i borbe protiv korupcije", kaže Vasilj.

Građani hrvatske nacionalnsoti, dodaje Vasilj, postupke SDP-a smatraju daljnjim narušavanjem ionako slabašne hrvatske pozicije u BiH, ali je to, kako kaže komentator "Večernjeg lista", snažan udarac i opstojnosti Bosne i Hercegovine kao države tri ravnopravna i suverena naroda.

Dragan Jerinić se ne slaže s tim da iz ove situacije nema izlaza: "Ako SDP nije u stanju formirati parlamentarnu većinu, izlaz je da netko drugi preuzme inicijativu i napravi vlast bez SDP-a", navodi Jerinić.

Urednik "Slobodne Bosne" Senad Avdić, pak, misli da je jedino riješenje kompromis triju vodećih stranaka, kojeg, očito nema, pa je krajnje pesimističan da bi se vlast u Federaciji BiH i na razini BiH mogla skoro formirati:

"Situacija je doista dramatična posebno u Federaciji BiH i ja mislim, kako kažu u Hercegovini, da će prije trešnje u Hercegovini, nego vlast u Bosni i Hercegovini. To je, čini mi se, prilično realna opcija i bojim se da će nas duboko proljeće zateći bez vlasti", pesimističan je Avdić.

izvor: www.dw-world.de