Prije 23 godine ubijena 22 Hrvata u Trusini kod Konjica

ratni zločin, Trusina, Trusina, ratni zločin, Armija BiH, Rasema Handanović, ratni zločin, Trusina, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločinac, ratni zločin, ratni zločini, Trusina, zločin u Trusini, obljetnica, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, ratni zločini, ratni zločin, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini
... od čega 18 civila te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene "Zulfikar".

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je po priznanju krivice osuđena na pet i pol godina zatvora. Sud u BiH za zločine u Trusini izrekao je u prvostupanjskoj presudi Nihadu Bojadžidu kaznu od godinu dana zatvora, Nedžad Hodžić osuđen je na 12, a Mensur Memić na deset godina. Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

Udruga za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) jučer je performansom na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu ukazala na ovaj zločin koji se dogodio 1993. godine, javlja Fena.

- Zločin u Trusini nije problematiziran u javnosti, iako je to jedan od najgorih zločina koji se dogodio u Hercegovini. Istoga dana zločin se dogodio i u Ahmićima i više je preferiran zbog većeg broja žrtava. Ovo pokazuje da mi nemamo jednaka mjerila prema svim zločincima, odnosno žrtvama - kazao je u izjavi za medije Edin Kanka Čudić, koordinator UDIK-a.

Dodao je da je njihov konačni zahtjev uvođenje u obrazovni sustav "suočavanje s prošlošću", odnosno, onako kako se to u Njemačkoj radilo poslije Drugog svjetskog rata.

- Tek tada ćemo možda dobiti kriznu masu javnosti koja će podjednako osuditi sve zločine - kazao je Čudić.

Godišnjica od zločina u Trusini danas će se obilježiti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u tom mjestu, nakon čega će na mjesnom groblju biti služena sveta misa.

Obilježavanju će nazočiti članovi obitelji i prijatelji stradalih, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života.

VL