Premijer i ministar pravde FBiH podnijeli kaznenu prijavu protiv Lijanovića

...kaznenu prijavu protiv Jerke Ivankovića Lijanovića, dopremijera Federacije BiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zbog sumnji da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlaštenja.

Kaznena prijava podnijeta je županijskom tužiteljstvu u Sarajevu zbog sumnji da je dopremijer Ivanković Lijanović prekoračio granice službenog položaja ili ovlasti na način da je poduzeo radnje predsjedavanja sjednicom Vlade FBiH i potpisivanja akata Vlade bez prethodne suglasnosti premijera, čime je teško uzurpirao ustavna i zakonska prava premijera Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova informacija potvrđena je Agenciji Fena u uredu premijera FBiH.

Također je iz premijerovog ureda rečeno da je premijer Nikšić, koristeći se svojim ustavnim ovlastima, u petak Ustavnom sudu Federacije BiH uputio zahtjev za rješavanje spora između premijera FBiH i devet ministara Vlade FBiH u svezi s donošenjem nezakonite i neustavne odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade Federacije BiH.

- Svjedoci smo grubog kršenja zakona i ustava koje osmišljavaju i provode stranke koje ne čine parlamentarnu većinu, a čiji ministri unatoč tome uporno sjede u Vladi FBiH i tako ismijavaju elementarne demokratske norme i postulate. Nema drugog načina da se ova situacija razriješi osim da pravosudne institucije reagiraju, onemoguće i kazne takvo djelovanje - izjavio je za Agenciju Fena Nikšić.