FOTO  Prema završnom istraživanju Dragan Čović i HNS uvjerljivo pobjeđuju u nedjelju na izborima!

izbori, BIH, anketa ruske državne agencije, HNS BiH, HDZ BiH
...Boboska.info, pred izbore koji će se održati u nedjelju 12. listopada, pokazuje kako su Hrvati u BiH spremi podržati dr. Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva. Vodeća politička stranka koja će dobiti legitimitet hrvatskog biračkog tijela u BiH je HDZBiH, što znači da stranke HNS-a uvjerljivo pobjeđuju u nedjelju.

Naime, prema najnovem telefonskom istraživanju koje je proveo Istraživački centar Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru od 2 do 4. listopada ove godine, na uzorku od 1.500 ispitanika, kandidat HDZBiH i stranaka okupljenik oko HDZBiH dr. Dragan Čović, osvojit će 81,9% glasova anketiranih građana koji su se izjasnili da će izići na izbore. Martin Raguž kandidat HDZ1990. Osvojit će 12,8% hrvatskih glasova, Živko Budimir kandidat SPP 3,5% glasova a najmanje glasova dobit će Anto Popović 1,8%.

Kada je u pitanju povjerenje prema političkim strankama i koalicijama u vodstvu je HDZBiH. Ova stranka sa svojim partnerima osvojit će 80,1% hrvatskih glasova. Birači koji su se izjasnili da će izići na izbore 11,9% dat će glas za HDZ1990. Na trećem mjestu je HSP BiH s 3,2% povjerenja birača. Slijedi HRS 1,4%, SDPBiH 1,2%, SPP 0,6%, DF 0,2%, NSRZB 0,1% glasova i netko drugi 1,3% glasova.

Kada se detaljnije analizira istraživanje još uvijek postoji značajan broj birača koji se nisu izjasnili za koga će glasovati. No ipak velika većina Hrvat u BiH je kazala da će izići na izbore. Takvih je, prema ovom istraživanju 68%.

Gledajući na ove postotke sasvim je izvjesno da će političke stranke i kandidati morati uložiti još dosta napora kako bih dovukli birače na izborna mjesta. Stoga 12. listopada bit će zanimljiv dan ne samo s pozicije izbornih rezultata nego i spremnosti političkih stranaka da angažiraju svoje resurse i povećaju izlaznost. Apstinencija im može biti realan neprijatelj.

Ipak, ako ne bude izbornog inženjeringa i preglasavanja što se činilo posljednjih osam godina, jasno je da će Dragan Čović i Hrvatski narodni sabor predstavljati hrvatski narod u BiH iduće četiri godine.

BOBOSKA.INFO