Predstavnici HDZ-a BiH razgovarali sa biskupom Komaricom

Tom prigodom član Predsjedništva HDZ-a BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda Davor Čordaš izrazio je nezadovoljstvo kada je u pitanju pomoć u povratku Hrvata u Republiku Srpsku, istaknuvši kako trenutno pomoć dolazi s razine BiH i to putem Fonda za povratak te Vlade Republike Hrvatske, a da pomoć entitetskih ministarstava ne prelazi 3 posto, što je sramotno. 

Ukazano je i na štetne posljedice koje bi mogao prouzročiti Zakon o prebivalištu, a koji je Vlada RH poslala u saborsku proceduru. 

U vezi s tim, dopredsjednik HDZ-a BiH i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru RH Rade Bošnjak upoznao je biskupa Komaricu s opasnošću da oko 200 000 Hrvata dođe u poziciju trajnog izjašnjenja za prebivalište u RH.

Po njegovim riječima, to bi Hrvate u BiH dovelo do pozicije nacionalne manjine te bi u najosjetljivije skupine došli stradalnici Domovinskog rata, ali i svi koji trenutno rade u RH, a imaju prebivalište u BiH.

Biskup Franjo Komarica je ukazao na svoje dosadašnje iskustvo kada su se mnogi iz međunarodne zajednice samo deklarativno zalagali za opstanak Hrvata i katolika u BiH, a u stvarnosti nisu činili ništa. 

Kako se navodi u priopćenju, bilo je i susreta u kojima su biskupu otvoreno govorili da je greška što je i on ostao u Banja Luci, gdje njegova obitelj ima tradiciju dugu oko 300 godina. 

Biskup Komarica je upozorio i na nužnost dogovora među hrvatskim strankama te da mnogi to nejedinstvo koriste kao alibi.

Također, izrazio je nadu da Hrvatski sabor ipak neće donijeti zakon koji bi imao tako teške posljedice za Hrvate u BiH te da će zastupnici u Hrvatskom saboru iz BiH imati dovoljno snage i hrabrosti da ukažu na sve štetne posljedice koje bi on imao po Hrvate BiH i da im daje punu potporu u tome. 

Uz Čordaša i Bošnjaka, na sastanku su bili i član Predsjedništva HDZ-a BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović, glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Džoić te dužnosnici HDZ-a BiH svih županija, navodi seu priopćenju.