Predsjedništvo NSUEPHZHB podnosi prijavu protiv generalnog direktora Nikole Krešića

nikola krešić
... i protiv istog podnese prijavu Nadzornom odboru JP EP HZHB d.d. Mostar za kršenje odredbi Etičkog kodeksa JP EP HZHB d.d. Mostar, te podržava predsjednika NSUEPHZHB Dubravka Pervana u borbi za uskraćena ljudska i materijalna prava.

U JP EP HZ HB d.d. Mostar već duže vremena se odnosi sindikat-uprava pogoršavaju, a zadnji potez blokade isplate plaće predsjedniku sindikata dovelo je te odnose na, do sada, najnižu točku. Ovim potezom se izravno onemogućava rad sindikata i izabranog sindikalnog predstavnika koji ima potrebu, a kolektivnim ugovorom je predviđeno profesionalno mjesto za predsjednika sindikata, odsustvovati iz mjesta stanovanja i rada a u svezi obavljanja poslova sindikata. Smatramo da je uloga sindikata veoma bitna za poslovanje poduzeća na gospodarskim osnovama jer samo zadovoljan i uvažavan uposlenik koji ostvaruje sva svoja prava iz kolektivnog ugovora i ugovora o radu može biti maksimalno angažiran na radnom mjestu te dati doprinos uspješnom poslovanju poduzeća. Zastupajući interese uposlenika sindikat uvjetuje promjene u ponašanju pojedinaca koji to ocjenjuju kao izravni udar na njihove stavove i ovlasti te konflikte koji nastaju prenose na „teren" osobnih animoziteta koji u poslovnom svijetu nemaju mjesta. Sustavna opstrukcija rada sindikata očituje se u slijedećem:

Nepoštivanjem Odluke Uprave Društva od strane generalnog direktora Nikole Krešića i ne rješavanjem radno pravnog statusa predsjedniku NSUEPHZHB (Nezavisnog sindikata uposlenika elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne) Dubravku Pervanu se deveti mjesec za redom djelomično ili u potpunosti uskraćuje isplata plaće.

Uprava Društva je u studenom 2013. godine donijela Odluku da će radno-pravni status predsjednika riješiti u skladu sa zahtjevom NSUEPHZHB, koji predviđa potpisivanje Aneksa ugovora o radu u skladu sa člankom 68. Pravilnika o radu JP EPHZHB d.d. Mostar , kojim bi sva pitanja iz radnog odnosa bila uređena na odgovarajući način. Umjesto potpisivanja Aneksa ugovora o radu, generalni direktor Nikola Krešić u veljači 2014.godine protiv predsjednika NSUEPHZHB pokreće stegovni postupak s ciljem davanja otkaza Dubravku Pervanu u JP EP HZHB d.d. Mostar. Stegovno povjerenstvo je nakon provedenog postupka zahtjev generalnog direktora odbilo kao neutemeljen.

Umjesto da se sa predsjednikom NSUEPHZHB potpiše Aneks ugovora o radu i isplate neisplaćene plaće i druge naknade, nastavilo se sa mobingom, diskriminacijom, sprječavanjem sindikalnog rada i neisplatom plaće čime je ugrožena egzistencija predsjednika Dubravka Pervana i njegove šesteročlane obitelji, a isti je doveden u nezavidan položaj da se bavi samim sobom umjesto da radi posao na koji ga je izabralo više od 1800 članova NSUEPHZHB.

Ovo je egzaktan primjer mobinga, diskriminacije i sprječavanje rada sindikata jer se sve ovo dešava u vremenu kad se donose sudbonosne odluke o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine koje će značajno utjecati u budućnosti kako na radnike u ovom sektoru tako i na kupce električne energije. Generalni direktor Nikola Krešić je poduzeo ove aktivnosti u trenucima kad je na sindikalnim izborima propao pokušaj ovladavanja radom sindikata preko svojih kandidata koje je pokušao instalirati na istaknute položaje u NSUEPHZHB, neuspješnom pokušaju formiranja novog sindikata, u vremenu kad smo u značajnoj mjeri spriječili nelegalno zapošljavanje u JP EP HZHB d.d. Mostar na nepotrebna radna mjesta i zaustavili nezakonito smjenjivanje sindikalnih povjerenika i ostalih uposlenika u JP EPHZHB d.d. Mostar.

Od sindikalnog članstva i sindikalnih kolega iz zemlje i inozemstva molimo razumijevanje i pomoć za trenutno stanje jer je predsjednik Dubravko Pervan ovakvim nezakonitim postupanjem Nikole Krešića do okončanja sudskog postupka ili mirnog rješenja radno pravnog statusa onemogućen u obavljanju funkcije Predsjednika NSUEPHZHB.

Budući je ovim postupanjima funkcioniranje sindikata onemogućeno,otvoreno pozivamo Upravu JP EP HZHB d.d. Mostar na čelu sa generalnim direktorom da omoguće rad sindikata i predsjednika sindikata kao predstavnika istog, u protivnom sindikat će morati posegnuti za mehanizmima zaštite vlastite pozicije koristeći sva zakonom predviđena sredstva.

Predsjedništvo NSUEPHZHB