Predsjedništvo HRS-a: suštinske izmjene Izbornog zakona, ne „ad hoc“ rješenja

hrs

Izmjene izbornog zakona koje bi išle u smjeru odgađanja lokalnih izbora ili eventualnog spajanja sa općim ne bi značile nikakve uštede, niti bi imalo pojednostavilo političke odnose u BiH, naprotiv. Značilo bi jednake ili još skuplje troškove kao i njihovo odvojeno održavanje, jer se izbori ne bi održavali istovremeno (što bi također bilo neizvedivo) nego samo u različitom periodu godine. Drugo, imajući u vidu dinamiku uspostave vlasti u pojedinim općinama i županijama, moglo bi se doći u situaciju da u nekim područjima sve razine vlasti budu u tzv. tehničkom mandatu. Izmjene izbornog zakona ne smiju biti neka ad hoc privremena rješenja, nego moraju biti sustavne i suštinske izmjene koje bi išle u cilju onemogućavanja nametanja političkih predstavnika, izbornih krađa i namještanja, itd.

HRS stoji pri svome prijedlogu izmjena izbornog zakona koji bi bio unutar paketa ustavnih promjena gdje zahtijevamo preustroj Federacije na temeljnim načelima Washingtosnkog sporazuma, redefiniranje nadležnosti između Federacije i županija, te redefiniranje tzv. organskih zakona (zakon o raspodjeli prihoda, zakon o razvojnom fondu, zakon o područjima općina i gradova, itd.), čime bi ne samo se riješio problem presude Sejdić Finci, nego bi došlo i do značajnih proračunskih ušteda.

Jednako kao i spajanje izbora, smatramo kako je i dizanje izbornog praga na 5% ne samo kontraproduktivno, nego i protivno nacionalnim interesima, jer bi ono značilo primjerice da konstitutivni narodi neće imati mogućnost birati svoje predstavnike tamo gdje su u manjini ili će im to biti uvelike otežano. Primjerice, dizanjem praga na 5% Hrvatima će biti praktično nemoguće ili vrlo teško birati svoje predstavnike u Tuzlanskoj i Zeničko dobojskoj županiji.
Po pitanju izbora u gradu Mostaru, inzistiramo na implementaciji odluke Ustavnog suda jer ona zahtjeva promjenu izbornih pravila u gradu Mostaru, a ne promjenu uređenja grada, o čemu se mora diskutirati u Mostaru, u gradskom vijeću, a ne u Parlamentu u Sarajevu u Parlamentu. HRS inzistira na svom prijedlogu na temelju kojeg se može u cijelosti provesti Odluka Ustavnog suda i osigurati održavanje izbora za grad Mostar. Na taj način bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda koja ne zahtjeva izmjenu Ustava Federacije. U slučaju da se ipak ide u veće zahvate koji bi tretirali uređenje grada Mostara, model koji bi se primjenjivao za Mostar, mora se primijeniti i za Travnik prema načelima Washingtosnkog sporazuma.
Vezano za sljedeće lokalne izbore, HRS će sa listom za izbore izići u svim općinama gdje ima organizirane općinske odbore. Predstavnici općinskih organizacija HRS-a su prezentirali plan aktivnosti za predstojeće lokalne izbore. HRS je jedina stranka koja je u svoju programsku deklaraciju unijela dokument BK BiH „Politika po mjeri čovjeka". U tom smjeru će ići i HRSova predizborna kampanja, kao i političko djelovanje nakon održanih lokalnih izbora.

HRS