Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović sastao se s Vinkom Sabljom

Dragan Čović
Na sastanku održanom u Mostaru razgovarano je o položaju Hrvata u BiH u svjetlu održanih Općih izbora. Posebna tema susreta bila je zajednička suradnja Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatskog svjetskog kongresa što bi bio veliki korak u zbližavanju zavičaja i iseljeništva.

Cilj buduće suradnje je unaprijediti zajedništvo među Hrvatima, ostvarenje njihovih težnji, osiguranje kontinuiteta i razvoja vjerskog, duhovnog, kulturnog, društvenog i športskog naslijeđa u Hrvata.

Na sastanku je razgovarano i o idućoj godišnjoj skupštini HSK koja će se održati 26., 27. i 28. srpnja iduće godine u Mostaru, kojoj bi trebalo nazočiti 60-ak članova iz 35 država.

Predloženo je da Hrvatski narodni sabor bude glavni pokrovitelj godišnje skupštine Hrvatskog svjetskog kongresa. Hrvatski svjetski kongres (HSK) je planetarna organizacija koja postoji već 25 godina, stoji u priopćenju Hrvatskog narodnog sabora BiH.

U svojoj razgranatoj mreži po cijelom svijetu HSK ima arhiv, izdavačku djelatnost, humanitarni, gospodarski, kulturno- športski i društveno-politički odbor. Cilj im je povezati sve Hrvate i Hrvatice, hrvatske Udruge i ustanove izvan Domovine i tako stvarati bolje uvjete i interese hrvatske domovine i hrvatskog izvandomovinstva.