Predsjednik F BiH: DF-ovi ministri žele provoditi samovolju, a to ćemo spriječiti

Marinko Čavara
...kazao je predsjednik Federacije Marinko Čavara, reagirajući na optužbe Predsjedništva Demokratske fronte kako SDA i HDZ BiH žele izvršiti "ekonomski državni udar u F BiH".

Čavara je , u izjavi za Hrvatski Medijski Servis, ustvrdio kako DF želi provesti samovolju u resorima kojima upravljaju ministri ove stranke u imenovanjima i upravljanju državnim kapitalom u javnim poduzećima Federacije BiH.

-Nasuprot tomu HDZ BiH želi spriječiti smovolju bilo kojeg ministra i omogućiti provedbu zajedničkih odluka i politike Vlade F BiH i progtramskih načela koja su dogoverena radi uspastvljanja parlamentarne većine u F BiH i uspostavljanje izvršne vlasti Prema tome ne može se dopustiti bilo čija samovolja u upravljanju javnom imovinom F BiH, odnosno takve smaovolje kakve su postojale u prošlosti, izjavio je Čavara za Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo Predsjedništvo Demokratske fronte na jučerašnjoj sjednici dalo je "punu podršku politici koju članovi te stranke vode u izvršnoj vlasti i upravljanju javnim resursima". Predsjedništvo DF je zaključilo kako njihovi ministri u Vladi F BiH neće dozvoliti političke smjene i imenovanja, nego samo po zakonskim procedurama i putem otvorenog javnog natječaja u resorima kojima upravljaju njihovi ministri.

Predsjednik F BiH Marinko Čavara kaže kako je javna imovina,imovina svih naroda i građana Federacije BiH te kako oni koji su dobili odgovornost na izborima imaju pravo zajednički upravljati tom imovinom, a ne da "pojedinci samovolju provode u pojedinim poduzećima i rade na štetu naroda i građana F BiH".

Na upit jesu li HDZ i SDA suglasni da se uredba bivše Vlade kojom su ministarstva dobila ovlaštenja imenovati članove Skupštiina i Nadzornih odbora stavi van snage, i to vrati u nadležnost Vlade F BiH predsjednik F BiH je kazao:

- Bit ću do kraja jasan. Vlada Federacije BiH, kao dio izvršne vlasti u F BiH ovlaštena je upravljati državnim kapitalom u poduzećima, u gospdoarskim društvima F BiH, i to će biti i ubuduće i vjerujem kako će takav stav dobiti podršku Vlade. Ranija Vlada je svojom uredbom, koja je imala zakonsku snagu regulirala da ovlaštenja Vlade u upravljanju državnom imovinom i državnim kapitalom u gospodarskim društvima prenese na resorna ministarstva. Prema tome ovdje se radi o vraćanje u sustav i transparentnost u upravljanju državnim kapitalom, a ne da ministar pojedinačno upralja svim poduzećima iz svog resora, smaovoljno kako želi, suprotno politici vlade, suprotno dogovorima o naćelima suradnje u parlamentarnoj većini, kazao je Čavara za Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik F BiH smatra kako državnim kapitalom i poduzećima u državnom vlasništvu trebaju upravljati osobe neopterećene politikom, koje će na transparentan način biti imenovne, sukladne zajedničkoj politici parlamentarne većine.

-Na pozicijama u javnim poduzećima sada su osobe koje su došle političkim putem, na temelju politike čistki, koju je provela platformaška vlast. Omogućiti da isti kadrovi upravljaju državnim kapitalom u gospodarskim društvima, na temelju propalih politika i odluka političara kojima su glasači na izborima otkazali povjerenje bi bilo pogrešno.Nova vlast ne može imati povjerenje u one koje je imenovala bivša vlast ,u ispravnost odlučivanja, vođenja i upravljanja kapitalom Federacije BiH, kazao je predsjednik F BiH Marinko Čavara za HMS., te zaključio:

- Prema tome želimo da sukladno odgovornosti koju nosi, nova izvršna vlast Federacije BiH ima pravo i upravljati državnom imovinom, na temelju dogovorenih načela, zajedničkih načela i spriječiti bilo kakvo poitikarstvo, soliranje i samnovolju svakog ministra i na taj način javnosti pokazati da oni koji upralvjaju državnim kapitalom u ime Vlade Feracije rade to za dobrobit svih naroda i građana F BiH. /HMS/