FOTO   Predsjednik Čović posjetio Organizaciju HDZ-a BiH Brčko distrikt

HDZ BiH, Brčko, dr. Dragan Čović

...obilježio je susret s predstavnicima organizacije HDZ-a BiH u Distriktu na čelu s predsjednikom dr. Antom Domićem, dopredsjednikom HDZ-a BiH.
U izjavi za medije dr. Čović je istaknuo da je došao upoznati se o situaciji osobito nakon lokalnih izbora kao i u namjeri što se može ponuditi u cilju unaprjeđenja političkog djelovanja na ovom prostoru.

„Što se tiče političkog djelovanja ja sam apsolutno zadovoljan i mislim da na tragu dosadašnjeg rada stranke ovdje treba i nastaviti. Pored toga držimo da je važno da dođe i predsjednik stranke, a još jedan od razloga svakako je upoznati stranačke kolege oko aktivnosti koje vodimo u pogledu naših globalnih ciljeva kada je u pitanju odnos prema Bosni i Hercegovini, europski put, proces izbornog zakona i dosta drugih stvari", naveo je predsjednik Čović.

Na upit novinara o poziciji Brčkog pri eventualnom preustroju države on je posebice naglasio da će u svakom preustroju Brčko ostati formalno pravno definirana cjelina ali da se o ustavnim promjenama danas ne govori.
„Oni koji žele razgovarati o preustroju BiH smatram da će morati sačekati vrijeme Općih izbora 2018. godine jer evidentno nije klima za ozbiljne promjene. Iako, neki bi htjeli da o tome pričamo ali da se ništa ne dogovorimo. Naš stav kao političke stranke je da izmijenimo Izborni zakon, osiguramo da jedan narod drugome ne bira predstavnika 2018. godine što znači da se na neki način u narednih nekoliko mjeseci posvetimo ne izborima nego kvaliteti života. Uvjeravam vas, a to sam i danas kazao na Predsjedništvu, da ćemo do kraja godine ili mjesec dva iza toga imati kandidacijski status u Europskoj uniji i da ćemo aktivirati akcijski plan za NATO", ustvrdio je predsjednik Čović.

Ako to uspijemo na vanjskom planu onda je na unutarnjem dovoljno za ovo razdoblje izmijeniti Izborni zakon, dodao je.
"Vjerujem da će kolege koji sada to kao prijedlog žestoko napadaju, shvatiti da je to minimum koji traže Hrvati u BiH. Ništa više nego kratkoročno izmjena Izbornog zakona da bi se Opći izbori mogli normalno održati, da uvažimo odluke Ustavnog suda BiH, a tek nakon izbora 2018., željeli mi to sami uraditi ili će nam netko drugi pomagati, reorganizirat će se odnosi u BiH i vjerujem da će tada ovaj prostor imati pravo mjesto. Nama nije cilj bilo kakva podjela nego isključivo zaštititi se da naš narod bira svog predstavnika. Dali smo model gdje svaki žitelj Federacije možda i distrikta Brčko može biti kandidat kada je u pitanju član Predsjedništva BiH. Svatko ima jednake prilike i naravno da smo se tim načinom zaštitili da hrvatski narod ima pravo izabrati svog predstavnika", ističe dr. Dragan Čović.

Prema riječima dr. Ante Domića današnji posjet predsjednika Čovića je uobičajena procedura obilazaka svih naših prostora u BiH gdje god žive Hrvati.
„Da se sretnemo i porazgovaramo o međusobnim odnosima ali isto tako da nam se pruži potpora bilo političke ili psihološke naravi, da se ohrabrimo tu na prostoru Brčko distrikta, da nastavimo političko djelovanje sa našim partnerima kako bi ovaj prostor uredili na način da ga i Hrvati i dalje osjećaju svojim i da žele ovdje ostati i opstati. Da ovu našu lokalnu zajednicu gradimo onako kako bi se svi u njoj ugodno osjećali i to je svrha današnje posjete".

"Predsjednik Čović je vrlo često ovdje na prostoru Brčko distrikta i stalno nam je na raspolaganju bilo na sjednicama ili u izravnoj komunikaciji drugim sredstvima priopćavanja. Ne bismo ni mogli napraviti dobar rezultat u Brčkom da nemamo potporu predsjednika i Predsjedništva. Cijenim da je HDZ BiH ovdje dobro organiziran, maksimalno radimo i kooperativni smo, znamo iznijeti stavove ali i razumjeti druge i naći mjeru koja je prihvatljiva za sve. U proteklom vremenskom razdoblju pokazalo se da se to prepoznaje i cijeni", zaključio je dr. Domić.
U drugom dijelu današnjeg prijema upriličen je i zajednički sastanak u prostorijama Župe Presvetog Srca Isusova u Brčkom s predstavnicima brčanskog dekanata.