Predsjednica pojasnila izjavu o Kupresu: U BiH nije problem nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija prava Hrvata

Kolinda Grabar Kitarović, aluminij, BIH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, BIH, Kolinda Grabar Kitarović

Kupres se nalazi u Kantonu 10 Bosne i Hercegovine te je, prema popisu iz 2013. godine, u njemu živjelo nešto više od 5000 stanovnika. Kako grad nije na teritoriju Republike Hrvatske, izjava predsjednice se našla pod povećalom javnosti u Bosni i Hercegovini pa je Ured predsjednice RH u ime Grabar-Kitarović iznio službeno obrazloženje izjave.

"Stav Predsjednice jest kako Hrvati imaju dvije domovine - Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda", poručili su iz Ureda predsjednice.

Demokratska fronta (DF), politička stranka koju vodi sadašnji predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, optužila je u petak hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH optuživši je da je bosanskohercegovački grad Kupres opisala kao dio Hrvatske.

U priopćenju dostavljenom lokalnim medijima DF navodi kako smatra "skandaloznom" izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koju je dala nakon nogometne utakmice između Hrvatske i Mađarske, odigrane u Splitu.

"Sigurni smo da joj se nije (opet) omaklo, kada je sinoć, nakon sjajne igre i pobjede nogometne reprezentacije Hrvatske u Splitu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila: 'A što da vam kažem, presretna sam zbog, naravno, rezultata, ali još više zbog (Zlatka) Dalića i svih igrača i ponajviše svih ovih ljudi koji su se skupili ovdje u Splitu. Od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska", citirao je DF dio izjave hrvatske predsjednice kojega u toj stranci smatraju "skandaloznim".

U priopćenju DF je ustvrdio kako se vara svatko onaj tko misli da je u pitanju nepoznavanje zemljopisa, a da je u pravu svatko onaj tko ovu izjavu tumači kao izravni napad na suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje Bosne i Hercegovine.

"Toliko o ispraznim frazama i iskrenim namjerama susjedne nam Hrvatske i njene službene politike da će učiniti sve kako bi i BiH postala članicom europske obitelji", stoji u priopćenju.

Stajalište je DF-a da ovakvu izjavu ne može opravdati ni utrka hrvatske predsjednice za dobivanje novog mandata na toj dužnosti.

Direktno.hr