Pred nama je jedan zaista lud period| Očekujte neočekivano. Kišu, snijeg, ali i temperaturni rekord za ovo doba godine!

vrijeme
Nakon brojnih hladnih i kišnih dana, po svemu sudeći, ulazimo pravo u ljeto.

Ipak, trebate biti strpljivi. Prvobitno slijedi zahladnjenje, a onda pravi temperaturni šok!

Vremenske prilike u mjesecu maju su zaista neobične, a ova vremenska prognoza je prava potvrda toga.

Satelitski snimci

U utorak (09.05.) na prostoru Bosne i Hercegovine, preovladavat će pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Na planinama je moguć i slab snijeg. Jutarnje temperature zraka kretat će se između 6 oC i 11 oC u Bosni, a na jugu zemlje do 13 oC. Njaviše dnevne temperature kretat će se od 10 oC do 15 oC u Bosni, a u Hercegovini do 20 oC.

U srijedu (10.05.) očekuje se pretežno vedro i sunčano vrijeme. Jutarnje temperature bit će izrazito niske za ovo doba godine, i kretat će se između 1 oC i 4 oC u centralnim i sjevernim područjima, do 10 na jugu naše zemlje.

Od četvrtka pa do kraja tjedna, očekuje se lagani rast temperature zraka, ali i povećanje oblačnosti. U popodnevnim satima moguće su nestabilnosti u obliku kratkih lokalnih pljuskova. Maksimalne temperature dosezat će do 26 oC. Prema nekim prognozama, temperature bi mogle rasti i do 29 stupnjeva što bi bio svojevrsni temperaturni rekord za ovo doba godine.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, sljedeći tjedan proteći će u stabilnijim vremenskim prilikama. Pojava lokalnih pljuskova bit će izraženija u istočnim i centralnim područjima.