FOTO  Pravaško zajedništvo kroz Pravaški kišobran između HSP AS i HSP BiH

HSP BIH, hsp ante starčević, HSP AS BIH
...potpisali su predsjednik HSP AS prof. Ivan Tepeš i zamjenik predsjednika HSP BiH Stanko Primorac - Ćane po ovlaštenju Glavnog stana HSP BiH u Ljubuškom u prostorijama Gradske vijećnice dana 08.06.2015. sa početkom u 11,00 sati.

U nazočnosti elektronskih i tiskovnih medija sa područja BiH, dužnosnika HSP AS i HSP BiH predstavljen je potpisani sporazum koji se temelji na činjenici da Statuti i programi obiju stranka baštine pravaštvo i starčevićanstvo kao najstariji i jedini izvorno-hrvatski politički svjetonazor.

Potpisani Sporazum se odnosi na međusobnu suradnju sa obje strane granice sa ciljem doprinosa ostvarivanju zacrtanih političkih ciljeva kako programa ovih dviju stranaka tako i kroz svepravaške političke projekte „Pravaški kišobran" u RH te „Pravaško zajedništvo" u BiH. Suradnja i strateško partnerstvo provodit će se u skladu sa važećim pozitivnim zakonskim propisima obiju država.

Konferenciju za medije otvorio je u svojstvu domaćina Stanko Primorac - Ćane rekavši kako svepravaško okupljanje nema alternative. Pozvao je sve druge pravaške stranke, Udruge i istaknute pojedince da se pridruže ovom velikom i povijesnom pravaškom zajedništvu uvjeren kako konačno pravaška scena s obje strane granice u prof. Ivanu Tepešu ima lidera potrebitih kvaliteta i sposobnosti da pravaštvo digne visoko na političkom nebu RH i BiH.

Pero Ćorić u svom obraćanju novinama podsjetio je na programske odrednice HSP AS i HSP BiH koji Hrvate smatraju jednim narodom koji živi u dvije države. Odgovarajući na novinske upite o drugim pravaškim liderima rekao je kako svojim Statutom Anto Đapić i njegova stranka Desno ne pripadaju pravaškoj sceni te ne vidi nikakve zapreke za suradnjom s njima u određenim dijelovima hrvatske. Izjave bivše predsjednice HSP AS Ruže Tomašić kako je pravaštvo mrtvo zapečaćen je svaki pokušaj suradnje s njom i skupinom uhljeba i istomišljenika okupljenim oko nje.

Predsjednik HSP AS prof. Ivan Tepeš kao povjesničar naglasio je da se i neovisnost RH nije mogla stvarati bez pravaške ideologije, a u budućnosti pravaštvo je jedini jamac za opstojnost hrvatskog identiteta u mnogoljudnoj zajednici europske unije.

Protokolu potpisivanja ispred HSP AS uz predsjednika stranke i glavnog tajnika nazočili su članovi Predsjedništva stranke Zdenko Lučić dipl. iur. iz Makarske, dr. sc. Jozo Rogošić iz Splita i dr. sc. Gordan Radić iz Mostara te izaslanstvo Podružnice HSP AS Vrgorac koje je predvodio dopredsjednik Ante Mihaljević. Brojno izaslanstvo dužnosnika HSP BiH predvodili su glavni tajnik HSP BiH Petar Milić i vijećnik HSP BiH u Zapadnohercegovačkoj županiji VIktor Kvesić.