Poziv na aktivnu registraciju i glasovanje za izbor članova u Europski parlament

izbori, Europski parlament u Briselu
Duboko smo svjesni neravnopravnog položaja hrvatskog naroda u BiH. Također, svjesni smo predugog zastoja u izgradnji pravednog društva i efikasne države BiH, kao i tapkanja u mjestu na putu približavanja članstvu Europske unije. Svi koji znaju situaciju u BiH znaju da te probleme, nažalost, iz različitih razloga nikada ne će razriješiti domaće institucije i stranke bez aktivnog sudjelovanja međunarodnih institucija. Jedna od međunarodnih institucija koja u tome može imati izuzetno važnu ulogu je Europski parlament. Stoga je od ogromnog značaja da u Europski parlament uđu zastupnici koji će htjeti, znati i moći pokrenuti pozitivne procese koji će razriješiti problem ugroženosti Hrvata i (ne)funkcioniranja države BiH.

Stoga, HKZ Troplet poziva sve hrvatske državljane koji prebivaju u BiH, a posebice Hrvate i svoje članove, koji imaju pravo glasa da se registriraju za glasovanje i iziđu na izbore. Rok za registraciju istječe u srijedu 15. svibnja, a registracija se može obaviti u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u BiH osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte..
Podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev te priložiti presliku hrvatske putovnice ili osobne iskaznice. Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju mogu se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u BiH, a dostupnu su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr .

Još jednom pozivamo na registraciju i izlazak na izbore. To je naša građanska, domoljubna i kršćanska dužnost. Naglašavamo da su kandidacijske liste otvorene, što znači da možemo zaokružiti pojedinog kandidata s liste, čime dajemo glas cjelokupnoj listi, a ujedno kandidatu kojeg smo odabrali omogućavamo da bude bolje pozicioniran na konačnoj listi i time povećamo njegove/njene izglede za ulazak u Europski parlament. Birajmo one kandidate/kandidatkinje koji će na temelju socijalnog nauka Katoličke crkve zastupati univerzalne etičke, humane i kulturne vrijednosti, koje kršćani zajednički dijele s drugima. Birajmo one koji hrabro i mudro zastupaju interese Hrvata iz BiH i zalažu se za izgradnju pravedne, decentralizirane i efikasne Bosne i Hercegovine. Birajmo one koji uistinu dobro poznaju probleme unutarnjeg uređenja BiH i neravnopravnosti Hrvata, te su istinski zainteresirani za njihovo rješavanje. Birajmo one koji stavljaju interes naroda i javni interes iznad osobnog.


Važno je spomenuti da hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Više o registraciji i izborima možete saznati na stranici hrvatskog veleposlanstva u BiH (http://ba.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/ponovni-poziv-na-prethodnu_aktivnu-registraciju-biraca,56712.html).

Neka se čuje i naš glas!

UO HKZ TROPLET