Povećanje plaća policajcima državnih agencija na čekanju

sipa

... prisustvovao predlagač ovog zakona poslanik Šemsudin Mehmedović, piše Patria. Sjedinca Predstvničkog doma bit će održana danas, ali bez ove točke.

- Nisam mogao stići na Komisiju, jer sam imao zakazanu drugu u kojoj sam predsjedavajući, ali ja neću odsutati, već naredne sjednice mogli bismo imati ovaj prijedlog - kaže Mehmedović.

Inače, predloženim izmjenama policajcima u agencijama na državnom nivou bile bi povećane plaće, koje su neopravdano manje u odnosu na njihove kolege s nižeg nivoa.

Podsjećamo, policajci u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) i Graničnoj policiji BiH, imaju plaće niže od primanja policajaca na drugim nivoima čak i do 500 KM, a ova nepravda mogla bi biti ispravljena zahvaljujući prijedlogu poslanika Šemsudina Mehmedovića koji je u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, piše novinska agencija Patria.

U razlozima donošenja ovog zakona Mehmedović je naveo da su policijski službenici zaposleni u agencijama za provedbu zakona prilikom donošenja Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH oštećeni, obzirom da su im utvrđeni najniži koeficijenti bez platnih razreda za poslove sa istom stručnom spremom u odnosu na zaposlenike i državne službenike.

- S tim u vezi potrebno je pravednije utvrditi koeficijente za policijske službenike od čina policajac do čina glavni inspektor, odnosno izvršiti izjednačavanje koeficijenata policijskih službenika sa koeficijentima zaposlenika i državnih službenika - navodi se dalje.

Inače, prema važećem Zakonu u institucijama BiH zaposlenici za srednjom stručnom spremom imaju koeficijent od 1,40 do 1,60, a policijski službenik 1,29! Ovo u praksi znači da čak i tajnica u nekoj instituciji ima veću plaću od policajca s državnog nivoa!?

- Imajući u vidu složenost, stresnost i opasnost policijskih poslova Savez sindikata policijskih organa u BiH predlaže izmjenu člana 18. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, na način da se za policijske službenike od čina policajac do čina stariji narednik utvrde koeficijenti - policajac 1,40, stariji policajac 1,55, narednik 1,70, stariji narednik 1,90 - navodi se u prijedlogu.

Podsjećamo, povećanje plaća policajcima DKPT-a, SIPA-e i GP-a kako bi došli u ravan sa pripadnicima FUP-a, ali i MUP-a KS u lipnju 2016. obećao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ali i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. Od najavljenog zalaganja da plaće policajcima i na državnom nivou budu povećane ostao je samo nedovoljan trud i razočarenje među pripadnicima DKPT-a, SIPA-e i GP-a.

Tada je Vijeće ministara BiH 18. kolovoza donijelo odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine i o visini naknade za godišnji odmor u institucijama Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Visina osnovice za obračun plaća utvrđena je u iznosu 475,69 KM, a naknada za korištenje godišnjeg odmora u iznosu 300,00 KM, što znači da ostaju na nivou iz 2016. godine, u skladu s Politikom Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade zaposlenih u institucijama BiH.

Ovo se odnosi i na policijske službenike, a kako doznaje Patria do povećanja plaća policajcima DKPT-a tada nije došlo, jer je jedan prijedlog sadržavao i povećanje plaća za činovane policajce, a što bi iziskivalo znatno veća budžetska izdvajanja.

U BIH najviše su plaćeni policajci, inspektori i direktor Federalne uprave policije, čija se primanja kreću u rasponu od 1.100 KM, koliko dobivaju policajci, pa do više od 4.000 KM, koliko primaju direktor i pojedini inspektori. Razlika u primanjima je i u županijama, gdje se plaće kreću između 700 i 1.200 KM, dok pojedini komesari, poput onoga u Unsko-sanskoj županiji, primaju i do 3.600 KM.