Potvrđena optužnica za zločine protiv Hrvata u Hercegovini

ratni zločin, Armija BiH, Jablanica, logor, Jablanica, hrvatski logoraši, Jablanica, muzej, tužba, Hrvati u BIH, Armija BiH, logori, hrvatski logoraši, Postrojba Zulfikar, ratni zločini, sipa uhićenje, mirsad tahirović, Jablanica, muzej, Jablanica, muzej, Jablanica, muzej
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u petak optužnicu protiv bivšeg visokog časnika bošnjačke Armije BiH Nihada Bojadžića kojega se tereti za ratne zločine protiv zatočenih hrvatskih civila i vojnika na sjeveru Hercegovine tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba, piše nacional.hr.

Kako su priopćili iz Suda BiH, Bojadžić je kao zamjenik zapovjednika odreda za posebne namjene pri stožeru vrhovnog zapovjedništva Armije BiH "Zulfikar", u više navrata tijekom ljeta 1993. u zatočeničkim prostorijama Muzeja bitka na Neretvi u Jablanici zlostavljao hrvatske zarobljenike.

Bojadžić je osobno i s drugim osobama mučio, nečovječno postupao, prisiljavao na prinudni rad, nanosio teške tjelesne ozljede, seksualno zlostavljao i silovao osobe hrvatske nacionalnosti zatočene u objektu muzeja u Jablanici.

Protiv Bojadžića se pred sudom BiH vodi drugi postupak za zločine u selu Trusina, u kojemu je sudjelovao također kao zamjenik zapovjednika posebnog odreda "Zulfikar", kada je ubijeno 19 hrvatskih civila, a četvero ranjeno. Bojadžić se nalazi u pritvoru suda BiH.