Potrošačka košara jeftinija u svibnju i iznosi 2.039,86 KM

potrošačka korpa, pad cijena, recesija, BIH, uvoz, izvoz, BIH, Vanjskotrgovinska komora , proizvodi, troškovi života , mirovine, kupovna moć, BIH, statistika

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak ove godine iznosila je 916 KM (prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 21 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u veljači ove godine.

Pokrivenost sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 44,9 posto. Prilikom izrade sindikalne potrošačke košare u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaru čine - prehrana (39,3 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,7 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,7 posto), prijevoz (6,8 posto), te državanje domaćinstva (5,8 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra, za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSSBiH.

FENA