FOTO   Potpisan sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Tehničkog visokog učilišta u Friedbergu

Mostar sveučilište, Sveučilištu u Mostaru, sporazum
...sa Sveučilištem u Mostaru. Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i predsjednik Tehničkog visokog učilišta u Friedbergu prof. dr. Matthias Willems.

«Jako sam sretan zbog dolaska delegacije sa Sveučilišta iz Mostara u Njemačku i ponosan sam zbog potpisivanja ovog Sporazuma o suradnji koji je jako važan za obadvije visokoškolske institucije. Nadam se da će plod Sporazuma biti duboka i kvalitetna dugoročna suradnja kroz razmjenu znanja, rezultata istraživanja, međusobno pomaganje i sudjelovanje u projektima, te stručnu studentsku razmjenu. Imamo puno dodirnih točaka, ali isto tako možemo mnogo naučiti jedni od drugih», naglasio je prof. dr. Matthias Willems.

Potpisanim Sporazumom osigurava se stručna suradnja između Sveučilišta u Mostaru i Tehničkog visokog učilišta u Friedburgu koja obuhvaća više ključnih polja suradnje od stručne razmjene nastavnog osoblja i praktične razmjene studenata, zajedničkog kreiranja akademskih programa obrazovanja, razmjene informacija i znanstvenih istraživanja do zajedničkog organiziranja međunarodnih znanstvenih konferencija.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić ističe kako je ovim Sporazumom otvorena mogućnost razmjene istraživačkih i brojnih drugih kapaciteta: «Ovaj Sporazum i naša posjeta Tehničkom visokom učilištu u Freiburgu može dati Sveučilištu u Mostaru, posebice Fakultetu strojarstva i računarstva jednu novu dinamiku i mogućnost, te primjenu standarda koji mogu približiti naše Sveučilište europskim standardima kakvi se mogu naći na drugim renomiranim europskim sveučilištima. Naša intencija je uz snažno povezivanje s gospodarstvom, napraviti veliki iskorak u međunarodnom pozicioniranju Sveučilišta u Mostaru. Mi imamo kvalitetu, imamo kapacitete za sudjelovanje u brojnim znanstvenim projektima. Uključivanjem u europsko visokoškolsko tržište, Sveučilište će postati, kao što već i postaje poželjan partner za suradnju i međunarodnu stručnu i praktičnu nastavnu i studentsku razmjenu.»

Potpisani Sporazum poseban značaj ima za Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike budući su oni i inicijatori Sporazuma. Dekan Fakulteta prof. dr. Željko Stojkić ističe «Fakultet dobija priliku suradnje s jednim od kvalitetnih njemačkih tehničkih fakulteta s kojim možemo kvalitetno raditi i razvijati projekte koje smo već započeli, primjerice, laboratorij za automobilske i mehatroničke sustave, laboratorij learning factory i laboratorij za robotiku. Fakultet, njegovi djelatnici i studenti imaju veliku priliku razmjene, učenja i stjecanja novih iskustava, stoga je ovo jako važno za kvalitetan razvoj i napredak Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike.»