Postignut dogovor: Liječnici HNŽ-a će dobiti povećanje plaće

liječnici, bolnica, liječnici hnž-a, odgoda štrajka, štrajk, liječnici, stomatolozi

Kolektivni ugovor kaže kako koeficijent od 1. srpnja treba biti uvećan za 0,3, što je rast plaće od oko 7 posto. S obzirom na broj liječnika, to ne predstavlja neki veliki iznos sredstava, ali i najmanji iznosi su problematični zbog stanja u zdravstvenom sustavu. Vlade koje su osnivači SKB Mostar će se pobrinuti da liječnici dobiju plaće koje im jamči kolektivni ugovor, a povećanje će dobiti i svi ostali. Tako je nestala potreba za najavljenim štrajkom – rekli su sudionici pregovora za Ero.tel.

Poručili su kako bi Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u idućih godinu dana trebao poraditi na rješavanju pitanja reprezentativnosti, što do sada nije učinjeno.

-Kada bi vlade gledale pitanje kolektivnog ugovora isključivo sa pravne strane, on bi mogao biti poništen odmah jer sindikat s kojim razgovaramo nije riješio pitanje reprezentativnosti. Zahtjevi koje je taj sindikat postavio prošle godine nisu bili mali i ono što je dogovoreno nije malo povećanje u roku tri godine. Činimo sve kako bi ispunili svoj dio dogovora, ali i sindikat će u budućnosti morati zadovoljiti zakonske uvjete kako bi mogao pregovarati o svim budućim pitanjima – zaključili su sugovornici za Ero.tel.

Za očekivati je kako će nakon ispunjenja obveza od strane zdravstvenih ustanova biti povučena odluka o štrajku liječnika u HNŽ-u. Predviđeno je novo povećanje koeficijenta za 0,3 i iduće godine i ostaje vidjeti hoće li institucije reagirati na vrijeme ili će se opet pričati o štrajkovima. I naravno, hoće li sindikat riješiti pitanja koja naglašavaju u institucijama izvršne vlasti.