Pošte ponovno spašavaju umirovljenike

stari, umirovljenice, umirovljenici, BIH, umirovljenici, prosvjedi, mirovine, umirovljenice, umirovljenici, umirovljenik, mirovine, umirovljenici, mirovine, umirovljenik, mirovine, mirovine, mirovine, FBIH, mirovine, starci, priča

Kako doznaje Dnevni list i ovoga mjeseca pošte putem kojih veliki broj umirovljenika prima mirovinu u Federaciji iz svojih kasa dat će 30 milijuna maraka za isplatu mirovina, a taj novac Zavod mirovinsko invalidskog osigurana u FBiH će im naknadno doznačiti. Ovo je trenutno jedini način da se izbjegnu velika kašnjenja mirovina s obzirom da na računima Zavoda PIO/MIO nema dovoljno novca, a Vlada FBiH se po sporazumu s umirovljenicima obavezala da isplate budu do 5. u mjesecu. Dva ili tri dana kašnjenja umirovljenici toleriraju s obzirom da su ranije mirovine kasnile i po dvadeset dana, no veća kašnjenja neće se tolerirati.

Pomažu i banke

Službene informacija o tome koliko novca za isplatu imaju na računu nismo mogli dobiti iz Zavoda, no krajem prošlog tjedna se znalo da ta sredstva nisu ni blizu cifre od 159 milijuna koliko ih mjesečno koštaju mirovine. Dio novca za isplatu dat će i banke putem kojih umirovljenici primaju mirovine, a dio mirovina koje se šalju umirovljenicima van Federacije isplaćivat će se tek po završetku isplata u FBiH. Ipak sve ovo nije ni blizu cifre od 159 milijuna maraka tako da će se isplata najvjerojatnije oteći i ovoga mjeseca kroz cijeli tjedan. Ako ne dobiju novac u roku od nekoliko dana umirovljenici najavljuju ponovno razmatranje sporazuma sa Vladom i moguća raskidanja. Kažu kako su spremni zasjedati već krajem tjedna i raskinuti svaku suradnju s Vladom FBiH ukoliko svi ne dobiju mirovine. Ono čega se plaše jesu isplate u siječnju koje tradicionalno budu problematične zbog manje smanjenog priliva sredstava na račun Zavoda.

Obećanja

U rujnu su Vlada i umirovljenici potpisali Sporazum kojim se Vlada obvezala da će isplatiti mirovine do 5. u mjesecu, kao i da će sanirati deficit u Zavodu PIO/MIO. Ovo obećanje uslijedilo je nakon što su umirovljenici najavili velike prosvjede. Tri mjeseca nakon potpisivanja sporazuma on se ne poštuje, a stanje u Zavodu PIO/MIO je jako loše. Mirovine se isplaćuju koliko toliko ubrzano samo i isključivo zahvaljujući pozajmici pošta, no do kada će pošte pristajati na ovo i hoće li njihovo poslovanje biti uzdrmano ostaje da se vidi. Jedino pravo rješenje za sanaciju duga je da dužnici plate svoje dugove. Samo pet velikih javnih poduzeća Zavodu duguje pola milijarde maraka. Zavod, iako to neće službeno da kažu, uplaćuje umirovljenicima onoliko novca koliko ima na računu svakoga dana, a pravu sliku o financijskom stanju ne iznose u javnost jer štite svoga poslodavca-Vladu FBiH koja je obećala nešto što ne može ispuniti. Ono što je poznato jeste da je deficit u poslovanju FZ MIO/PIO dosegao polovicom ove godine  iznos 150.000.000 maraka.

Ovaj deficit nemoguće je sanirati preko noći i baš zbog opstanka Zavoda umirovljenici ne žele dodatno pritiskati vlast koja je očito dala obećanje koje je u trenutnim financijskim uvjetima skoro nemoguće ispuniti.