Posljednjih godina tisuće državljana BiH otišlo je raditi u Njemačku

viza, odlazak na rad u inozemstvo, Njemačka
Početkom prošle godine državljanima zemalja tzv. Zapadnog Balkana olakšano je zapošljavanje u Njemačkoj, čime se u veleposlanstvima smanjio broj zahtjeva za azile, ali drastično povećao broj zahtjeva za vizu. Zbog ogromnog broja radnika iz BiH koji su zainteresirani za posao u Njemačkoj veleposlanstvo Njemačke u BiH ne može dati više termina za podnošenje zahtjeva za vize, javlja Klix.ba.

'Uslijed olakšica za pristup njemačkom tržištu rada za građane zemalja Zapadnog Balkana, koje su stupile na snagu 1. siječnja 2016. godine, broj zahtjeva za vize je drastično porastao. Na osnovu te velike potražnje, znatno je produženo vrijeme čekanja na termine. Veleposlanstvo u ovom trenutku, usprkos kadrovskom pojačanju odjela za vize, ne može ponuditi više termina', kazala je glasnogovornica Natascha Garloff-Jonkers.

Posljednjih godina tisuće državljana BiH otišlo je raditi u Njemačku, a među njima je najviše medicinskih i građevinskih radnika. Prošle godine njemačka ministrica za rad i socijalna pitanja Andrea Nahles otkrila je kako bi Njemačka u narednih pet godina trebala izdati dozvole za 20.000 radnika iz BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije.