Poslije 21. ožujka građani BiH neće moći izvaditi putovnice

bih putovnica

Takvo je trenutno stanje, koje može promijeniti isključivo Vijeće ministara BiH eventualnim donošenjem odluke o privremenom produženju ugovora sa sadašnjim isporučiteljem, kazao je za Faktor direktor Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Edim Nesimi. On je istaknuo da je IDDEEA morala poništiti i drugi natječaj koji je raspisan 8. studenog prošle godine, te da sada rade na pripremama za raspisivanje novog, trećeg po redu poziva za prikupljanje najboljih ponuda za tiskanje knjižica. - Natječaj je poništen jer je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu na natječajnu dokumentaciju francuske tvrtke Gemalto. Sada moramo uvjete natječaja, uključujući i dokumentaciju, prilagoditi rješenju kojeg smo dobili od Ureda za žalbe. To, između ostalog, podrazumijeva i izmjenu Pravilnika o izgledu i sadržaju putnih isprava, s ciljem povećanja transparentnosti prilikom izbora izvođača.

Ovaj pravilnik treba izmijeniti Ministarstvo civilnih poslova i tek nakon što se izvrše te izmjene i pripremi sva ostala natječajna dokumentacija, mi možemo raspisati novi poziv. Očekujem da ćemo to uraditi u narednih 10 do 15 dana – kazao je Nesimi. Problem je što, čak i ako bi danas bio raspisan novi natječaj, kompanija koja bi dobila posao ne bi počela isporučivati nove knjižice za putovnice prije rujna ove godine. Prema Nesimijevim riječima, međunarodni standardi raspisivanja natječaja podrazumijevaju da prikupljanje ponuda traje 45 dana. Nakon toga slijedi razdoblje otvaranja ponuda, njihove evaluacije i izbora najboljeg ponuđača, koji bi trebao trajati 15 dana. Poslije donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača slijedi žalbeno razdoblje koje traje barem 30 dana.

Tek nakon toga se sklapa ugovor. Međutim, prema Zakonu o putnim ispravama novoizabrani isporučitelj ima rok od 180 dana, odnosno šest mjeseci da se pripremi i da tek po isteku tog razdoblja počne isporučivati prve količine knjižica. - Zakon o putnim ispravama uopće nije predvidio ovakvu situaciju da bi se moglo dogoditi da izbor novog isporučitelja nije okončan prije isteka postojećeg ugovora. Zbog toga od sadašnjeg isporučitelja ne možemo naručiti veće količine od potrebnih i skladištiti ih, odnosno ne možemo stvarati rezerve knjižica za putne isprave – dodao je Nesimi. Čak i ako Vijeće ministara donese odluku o privremenom produženju važenja sadašnjeg ugovora, detalje tog produženja morat će dogovoriti s isporučiteljem, a to je tvrtka Muehlbauer.

vecernji.ba