Poskupljenje cigareta u 2014, veća cijena za 0,40 do 0,50 KM

Duhan je u odnosu na mjesec svibanj prošle godine poskupio za 7,5 posto, dok je u odnosu na prosječnu cijenu iz 2010. skuplji za čak 35,5 posto.

Novi udar po džepu građana stiže, barem za pušače. Oni će zbog povećanja trošarine na cigarete u sljedećoj godini odvajati više novca. Od 2014. doći će do sigurnog poskupljenja cigareta jer se minimalna trošarina povećava, a formirana radna skupina u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH priprema izmjene i dopune Zakona o trošarinama u smislu usklađivanja oporezivanja trošarine cigareta i samog duhana. Odluka bi se trebala donijeti u listopadu ili studenom ove godine, naravno, za cijenu cigareta u 2014.

- Činjenica jest da će u 2014. biti dalje poskupljenje cigareta, a to će biti sigurno do nekih 40 do 50 feninga, a kod nekih cigareta možda i više. Vidjet ćemo što će podrazumijevati i hoće li biti usvojene neke nove izmjene i dopune Zakona o trošarinama, koje bi na neki način možda i duhan uskladile s oporezivanjem cigareta, kazao je za Dnevni list Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UNO-a.

Minimalna trošarina

Naime, BiH bi postupno trebala povećavati visinu trošarine na duhanske prerađevine u razdoblju od 2009. do 2014. godine, kako bi dostigla razinu od 64 eura za 1000 komada cigareta do 2014., točnije minimalnu trošarinu u iznosu od 2,60 maraka po paklici. To je bilo i utvrđeno trošarinskom politikom EU-a u trenutku usvajanja Zakona o trošarinama u BiH u tijeku 2009. godine.

- U međuvremenu EU je minimalnu trošarinu povećao na 90 eura za 1000 komada cigareta, odnosno na 3,60 maraka po paklici cigareta, pa je za pretpostaviti da će BiH morati i nakon 2014. godine nastaviti povećavati trošarinu na cigarete kako bi dostigli razinu minimalne trošarine u EU-u, rekao je Kovačević te dodao kako će odluku o tome donijeti Upravni odbor UNO-a. Što se tiče cijene cigareta, Kovačević naglašava da je u ovom trenutku teško reći koliko će cigarete kod nas poskupjeti te dodaje kako proizvođači i distributeri mogu bilo kada u godini povećati ili smanjiti cijenu cigareta, jer je slobodno formiranje cijena, a što ujedno i ovisi o poslovnoj politici svake tvrtke.

- Ono što je činjenica, to je da se u svaku maloprodajnu cijenu moraju ukalkulirati važeći porezi u tekućoj godini, a to je, ako se radi o paklicama cigareta, proporcionalna trošarina u visini 42 posto maloprodajne cijene, fiksna trošarina u iznosu od 0,75 maraka u 2013. godini i PDV u iznosu od 17 posto, objasnio je.

Konzumacija duhana

Po njegovom objašnjenju, u skladu sa Zakonom o trošarinama u BiH na cigarete pakirane u paklice plaća se proporcionalna trošarine u iznosu 42 posto maloprodajne cijene i fiksna trošarina. Ona je u 2013. godini iznosila 0,75 maraka po paklici i u usporedbi sa 2012. kad je bila fiksna cijena 0,60 maraka po paklici.
Kovačević nadalje naglašava kako svaka paklica cigareta koja se plasira na tržište BiH mora biti obilježena trošarinskom markicom UNO-a. Isto tako, na naše se tržište plasira i duhan za motanje, bilo prerađeni ili fino sječeni duhan, koji se oporezuje samo proporcionalnom trošarinom u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene.
- Na duhan se ne plaća fiksna trošarina kao što se plaća po paklicama cigareta. To je utjecalo na porast konzumacije duhana u BiH i na pad konzumacije paklica cigareta, podvukao je Kovačević.

Budući da je Zakon o trošarinama u BiH u primjeni od 2009. te da Upravni odbor UNO-a svake godine donosi odluku o posebnoj i minimalnoj trošarini na paklice cigareta, čime se na početku svake godine povećava fiksna trošarina, Kovačević kaže da se stvara sve veća razlika u oporezivanju cigareta pakiranih u paklice i duhana koji se mota i puši, a što je jedan od razloga pada izdanih markica za obilježavanje paklica cigareta. Njih je ukupno (uvoznih i domaćih) u 2011. izdano više od 473 milijuna, a u 2012. 415 milijuna. Prihodi od trošarina na cigarete u 2012. iznosili su 758 milijuna maraka.

Dnevni list