Posavina očekuje nastavljanje potpore Republike Hrvatske

Posavina očekuje nastavljanje potpore Republike Hrvatske

- Od utemeljenja Županijske bolnice, dakle, od vremena kada smo se preselili iz prostora samostana u Tolisi u vrijeme Ratne bolnice Tolisa i udarili nove temelje Županijske bolnice u Orašju, do sada Hrvatska je pomogla kroz različite projekte s oko sedam milijuna maraka - potvrdila nam je ravnateljica Županijske bolnice Orašje dr. Ružica Vukić.

Za građevinski dio nove Županijske bolnice Hrvatska je pomogla s oko četiri i pol milijuna maraka te za opremu (medicinsku i nemedicinsku) izdvojila oko dva milijuna maraka.

- Trenutačno su neutrošena sredstva, koja smo dobili za pomoć od Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH-a, milijun kuna za informatizaciju gdje je u tijeku postupak javne nabave, a u tijeku je postupak javne nabave i sterilizatora (autoklav) koje ćemo nabaviti od sredstava pomoći Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske (400.000 KN), pojašnjava dr. Vukić.

Ravnateljica Županijske bolnice Orašje u izjavi za Večernji list kazala je kako je prilikom radnog sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović upoznala visoku gošću s prioritetima Županijske bolnice kada je u pitanju nabava opreme.

- Sada nam je hitno potrebna kupnja novog CT-a jer postojeći je još iz vremena 2004.g. i odavno ga treba zamijeniti. Kako su skromna sredstva lokalne zajednice nedovoljna, predsjednici Hrvatske predočili smo taj problem. Naša su očekivanja pomoći jer treba imati u vidu da je naša ustanova jedna od četiri bolnice koje skrbe o pacijentima s prostora naseljenog većinskim hrvatskim stanovništvom jer to je zapravo od životne važnosti za pacijente iz Posavine. Bogatstvo ovoga kraja su ljudi koji svojim radom i djelovanjem nastoje obogatiti životnu sredinu. Poslije progona, ratova i poplava koji su protutnjali ovim područjem, Posavina je obnavljana i živi u duhu mira. Napaćeni posavski narod stoga zaslužuje, uz ostalo, i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, poručila je dr. Vukić tijekom prijma u bolnici upriličenog za predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović.