Pored žive dr. Zelenike, Arnaut, replicirajući Suljagiću, branio pravo Hrvata da mogu izabrati člana Predsjedništva BiH

dijana zelenika, pošteno, BIH
...pitanjima na europskom putu BiH, kao što su pitanje provedbe presude u predmetu Sejdić- Fnci i usvajanju mehanizma koordinacija kako bi BiH prema Europskoj uniji govorila jednim glasom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, rješavanjem ova dva pitanja BiH bi ispunila uvijete za podnošenje aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

Novoizabrana zastupnica HDZ 1990. u Parlamentu BiH i članica Predsjedništva "Devedesetke" dr Diana Zelenika kazala je da nije važan model kako će se riješiti pitanje presude Sejdić- Finci već da je suština ravnopravnost naroda i građana. -Dakle, ne treba biti isključiv, već tražiti kompromis, kazala je Zelenika.

Upitana ima li HDZ 1990 neki konkretan prijedlog riješenja ovog pitanja dr Zelenika je kazala: Važno je da svi građani i svi ljudi u BiH budu ravnopravni. Dodala je kako na ovim izborima "nije bilo pobjednika već samo stranaka koje su osvojile manje ili više glasova birača"

Član Predsjedništva Demokratske fronte i kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Emir Suljagić kazao je kako, ako će se govoriti o izbornim pobjednicima unutar nacionalnih kurpusa, „Demokratske fronte tu nema". - Ako će se govoriti o mehanizmu koordinacije u kojem će sudjelovati i kantoni- Demokratske fronte tu nema, kazao je Suljagić te dodao da u presudi u prdmetu Sejdić- Finci, treba samo otkloniti diskriminaciju nacionalnih manjina. - U toj presudi nigdje se ne spominje rješavanje hrvatskog pitanja, kazao je Suljagić.

Replicirao mu je Damir Arnaut iz Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, ističući kako se kroz presudu Sejdić- Finci mora omogućiti i Hrvatima da mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH.- Ako ćemo biti isključivi kao vi, onda ćemo i naredne četiri godine biti na istom mjestu, kazao je Arnaut.

Suljagić je rekao kako je problem u popustljivosti, te da će tom popustljivošću SDA i SBB Drgananu Čoviću omogućiti da se „upiše u Ustav kao vlasnik vlasnik trećeg entiteta."

Aleksandra Pandurević zastupnica SDS-a rekla je kako se i bez HDZ BiH može napraviti vlast, te kako joj je žao što se, kad se moglo, „nije riješilo ptanje Sejdć- Finci bez HDZ-a i Dragana Čovića".

HMS