PORAZNA STATISTIKA Iako je 522.080 nezaposlenih, država šuti

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl
U isto vrijeme u BiH je 522.080 nezaposlenih osoba, a u našoj zemlji nitko ne tretira ovu brojku kao veliki problem. O nezaposlenima se u našoj zemlji čak i ne govori, a niti jedan političar i dužnosnik ne smatra za shodno baviti se ovim problemom.
Nitko ne komentira ni mjesečne biltene agencija za statistiku koji iz mjeseca u mjesec donose podatke iz kojih se iščitava da se broj nezaposlenih povećava, da standard pada i rastu cijene.

Magistri na Zavodu

Statistika pokazuje da se u prosincu broj nezaposlenih povećao za 0,6 posto, a broj nezaposlenih u 2010. povećao se za 11.546 osoba. Ovi podaci postaju alarmantniji ako ih usporedimo s prosincem 2008., kada je bio 483.251 nezaposleni, što predstavlja povećanje od oko 39.000 osoba. Najveći broj nezaposlenih osoba je s VKV i KV kvalifikacijom 189.293, zatim slijede osobe s NK - 160.258 i sa srednjom stručnom spremom 127.610 osoba.
Kao nezaposleni vodi se najmanji broj osoba višeg obrazovanja 7191, a slijede ih osobe s visokom školskom spremom 21.743, uključujući doktore znanosti i magistre. Posljednji podaci s kraja prošle godine jasno kažu da je u BiH u prosincu 2010. radilo svega 683.399 osoba. I u prosincu je bilo otkaza tako da je u tom mjesecu u odnosu na studeni manje zaposlenih za 0,4 posto.

Osobe koje imaju sreću raditi najviše su zaposlene u društvenim djelatnostima, odnosno državnim institucijama za što primaju dobru plaću i šute o siromaštvu koje ih okružuje. Iz Agencije za statistiku BiH kazali su jučer da je prosječna isplaćena neto plaća u BiH u prosincu iznosila 818 maraka i da je veća u odnosu na studeni za 1,6 posto. Valja podsjetiti i na pozive iz raznih sindikalnih udruženja koja tvrde da se prosječna plaća temelji na plaćama državnih službenika koje su visoke, dok obični radnici koji nemaju sreću primati plaću s 'državnih jasli' rade za 500 maraka. O cijenama u Agenciji ovoga mjeseca nisu željeli govoriti jer, kako kažu, pripremaju potpunije izvješće.

Migracije u BiH

Zanimljiv podatak koji su jučer objavili u agenciji jesu podaci o unutarnjoj migraciji stanovništva u BiH u prošloj godini. U izvješću stoji da je na razini BiH broj doseljenih, odnosno odseljenih stanovnika iznosio 35.603. Od toga u Federaciju se u 2010. doselilo 22.870 osoba, dok su u isto vrijeme iz Federacije odselile 23.824 osobe.
U RS-u su se u prošloj godini doselile 12.044 osobe, a odselilo ih je 10.815.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba