Poplave u FBIH: Situacija sve složenija

Obustavljen je i promet kroz vojarnu Ljuta, a poplavljena su i priobalna naselja, saopćeno je iz federalne Civilne zaštite.

U općini Ljubuški na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava. Vodostaj na mjernoj stanici Humac jutros u 8.00 sati iznosio je 344 centimetra i ima tendenciju rasta.

Lokalni put Ploča - Kamenica je blokiran, zbog čega se koristi alternativni pravac Ploča - Središte - Kamenica.

Naselje Sutina sa oko 1 000 stanovnika u općini Posušje potpuno je odsječeno zbog nabujale rječice Ugrovače.

Vodostaj Une u Bihaću iznosi 125 centimetara, a kritična točka je 100 centimetara, dok u Kulen Vakufu vodostaj ove rijeke iznosi 370 centimetara i veći je za 68 centimetara nego sinoć.

Usljed izljevanja rijeke Žabljak u općini Livno ugrožena su naselja Salapići i Pavići, a voda je prodrla u nekoliko stambenih i privrednih objekta.

Zbog izljevanja Unca i dalje je zatvoren za promet lokalni pravac Drvar - Bastasi u općini Drvar, a vozila se preusmjeravaju na alternativni put. Od slivnih i podzemnih voda poplavljeni su podrumi u desetak stambenih objekata.

Sava je u porastu duž cijelog toka na području ove posavske županije.

Rijeka Vrbas izlila se u općini Gornji Vakuf u mjestima Duratbegović Dolac, Hrasnica, Voljkovac i naselju Ploča i poplavila 10 domaćinstava.

Vodostaj Bosne tijekom noći naglo je porastao za jedan metar, a u općini Novi Grad ova rijeka se izlila i poplavila dionicu puta Bojnik - Doglodi koja je zatvorena za promet.

Srna