Poplave u BiH: Nestao mladić, voda nosila aute! Vodostaj rijeka prešao kritičnu točku.

poplave, zbog odrona i klizišta, poplave, BIH, vanredno stanje, BIH, poplave
Obiteljska imanja zatrpana su klizištima, brojne mostove, ceste oštetile su goleme bujice, a kuće i stanovi stotina obitelji u samo nekoliko sekundi nestali su pod vodom... Cestovni i željeznički promet blokirali su golemi odroni zemlje, popucali su mostovi, a u nekim mjestima vodena bujica je raznijela asfalt u dužini od nekoliko stotina metara.

Izvanredno stanje

Ovo je samo dio katastrofalnih posljedica koje su nakon svibanjskih napravile nove poplave koje su pogodile stanovnike od Zenice, Banje Luke, preko Žepča, Zavidovića, Doboja, Gračanice, Tuzle, Brčkoga... U Banjoj Luci policija je pronašla automobil mercedes 190 bez vozača kojeg je vodena bujica odnijela s prometnice. Policiji je danas prijavljen nestanak jedne muške osobe, riječ je o Goranu Simiću (29) iz Banje Luke koji je upravljao pronađenim mercedesom.

Zbog obilnih oborina i porasta vodostaja rijeka Vrbas i Vrbanja, na području grada Banja Luka proglašeno je izvanredno stanje. Isto su učinili i čelnici općine Zavidovići kojima je vodeni val nanio golemu štetu na infrastrukturi i stambenim objektima. U strahu od novog olujnog nevremena gradonačelnik ovog grada Slobodan Gavranović pozvao je Civilnu zaštitu da zaustavi mogući izliv rijeke Vrbas. Kritična situacija je i u općini Žepče gdje su aktivirana brojna klizišta.

Na ulazu u Željezno Polje, naselju koje je stradalo u svibanjskim poplavama, u jednoj trgovini ostale su zarobljene dvije radnice dok mnogi mještani ovog naselja ne mogu izići iz svojih kuća. Načelnik općine Mato Zovko zbog novonastale situacije prekinuo je godišnji odmor, a služba Civilne zaštite i vatrogasci s mehanizacijom pokušavaju stanje na terenu koliko-toliko normalizirati. Pokušava se normalizirati prometnica prema Zenici, koju je zatrpao golemi odron zemlje. U općini Gračanica, tvrde u Civilnoj zaštiti, zbog velikih ljetnih pljuskova danas je evakuirano više od 200 kućanstava. Općini prijeti nestanak struje. Situacija u ovoj općini, tvrde očevici, gora je nego u vrijeme svibanjskih poplava. Situacija je teška u Tuzli, općini Lukavac gdje gradskim prometnicama teku prave rijeke noseći sve pred sobom.

Obustavljen promet

Zbog iznenadnih poplava program je prestala nakratko emitirati županijska televizija RTV Tuzla. Voda je uništila tri TV studija. U općini Srebrenik poplave su oštetile 297 objekata, od čega 22 objekta pravnih osoba, tri vjerska objekta te tri sportska terena. Na četiri cestovne veze došlo je do prekida, a na jednoj je odsječeno kompletno naselje. Radi se o Crvenom brdu gdje živi oko 300 ljudi. Stanje u općini Doboj, koji je najviše nastradao od poplava u svibnju, ponovno je alarmantno.

Razina rijeke Bosne danas se podigla iznad kote redovite obrane od poplava. Zbog izvanrednih okolnosti prouzročenih vremenskim nepogodama u BiH putnički željeznički promet odvija se otežano. Danas je zbog stanja prirodne katastrofe izvanrednu sjednicu održala Vlada Federacije BiH tražeći od Civilne zaštite izvješće o počinjenim štetama i potezima koje trebaju napraviti na pružanju pomoći stanovništvu, koja je, spomenimo, izostala i nakon svibanjskih poplava.

izvor: Vecernji.ba