Popis se objavljuje bez suglasnosti entiteta

popis stanovništva, Mostar, popis stanovništva, oprez, popis stanovništva, otkaz, pijanstvo, franjevci, apel, popis stanovništva, popis, Mostar, popis stanovništva, nepravilnosti popisa, kontejner, popisni materijal, popis stanovništva, Hrvati u BIH, neprailnosti, popis, BIH, procjena, popis, Hercegovina, Hrvati u BIH, BIH, popis, neslužbeni rezultati, BIH, pik, oglas, popis stanovništva, zarada, popis stanovništva, isplata, popis stanovništva, bh. hrvati, etničko čišćenje, popis, BIH, rezultati, popis, županije, FBIH, krađa, popis, popis stanovništva, popis stanovništva, poništavanje, objava, službena objava, BIH, popis stanovništva, popis stanovništva, popis stanovništva, popis, BIH, popis, BIH, popis stanovništva
Naime, približava se krajnji zakonski rok za objavljivanje rezultata popisa stanovništva i kućanstava u BiH. Ako se bh. statističari ne usuglase do 1. srpnja 2016. godine, propast će projekt u koji je uloženo 50 milijuna KM, a koji već preventivno istražuje Tužiteljstvo BiH.

Prošlotjedna sjednica Središnjeg popisnog ureda u vezi s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva koji je obavljen u listopadu 2013. godine, kao ni prethodne sjednice, nije rezultirala dogovorom. Kako je priopćeno, Federalni zavod za statistiku odbio je da se iz 121.280 popisnica, za koje trenutačno ne postoji suglasnost za dobivanje statusa rezidenta, odstrani etnička pripadnost, jezik i vjeroispovijest, odnosno da se te rubrike vode pod "nepoznato" kako bi se oni uvrstili u rezidente. Od ranije je poznato kako su predstavnici Republičkog zavoda za statistiku ranije imali slične prijedloge koji se kose s međunarodnim standardima.

Na pitanje postoji li mogućnost da će Agenciji za statistiku BiH biti naloženo da bez suglasnosti entitetskih zavoda objavi rezultate popisa ako ne dođe do usuglašavanja, Osmanović je kazao kako je Vijeće ministara BiH pozvalo Agenciju za statistiku BiH da privede kraju popis stanovništva. "To podrazumijeva i podjelu podataka popisa. To je na neki način kapacitet Vijeća ministara BiH. U nadležnosti Agencije, odnosno Središnjeg popisnog ureda je usvajanje jedinstvenog programa obrade. Tamo očigledno ne postoji konsenzus.

Onda nema drugog načina nego da direktor Agencije za statistiku i njegova dva zamjenika usvoje pravilnik i da se počne s obradom popisne građe", kazao je Osmanović. On je rekao da se nada kako će problem vezano uz objavljivanje rezultata popisa biti završen u skorije vrijeme. Ističe kako se BiH ne može pomaknuti na putu europskih integracija bez popisa stanovništva.

"Jedno od prvih pitanja koje će nam postaviti je koliko imamo građana. Bez toga ne možemo ništa uraditi. Ponovno pozivam zakonom nadležne institucije da u skladu sa zakonom i preporukama IMO tima taj posao privedu kraju", rekao je Osmanović. On dodaje kako obrada podataka sa 120.000 popisnica bez nacionalne i vjerske odrednice nije u skladu sa zakonom.

KLIX.ba