Popis pučanstva je najvažnije pitanje za opstanak Hrvata u BiH

... ovjere svoju prisutnost u BiH, piše Vecernji.ba.

Popis u BiH prvi se put provodi nakon 22 godine i već sada tri strane u BiH imaju različite projekcije što bi taj popis trebao politički ishoditi. U letku koji se pojavio na području središnje Bosne i Posavine dva HDZ-a upućuje se poziv te ih se izvješćuje o provedbi popisa pučanstva, kućanstava i stanova od 1. do 15 listopada.

Poruka prognanicima

Iz dva HDZ-a upozoravaju kako se radi o jednome od najvažnijih procesa za Hrvate. 
"Popis je uređen Zakonom o popisu pučanstva, kućanstava i stanova u BiH i obvezan je. Ako ste do sada propuštali prigode sudjelovati u kreiranju javnog života u BiH sada je prigoda da to nadoknadite u najvažnijem trenutku za nas Hrvate u BiH", navodi se u letku koji će dijeliti aktivisti stranaka širom zemlje, a napose je važno u Republici Hrvatskoj zbog velikog broja osoba koje su izbjegle zbog ratnih okolnosti. 
"Samo tako ćemo dokazati da nas ima i da je ovo prostor za koji smo vezani i čiji smo građani, a ono što je naše, naše je", navodi se.

Upute

Pri tome su napisane i pojednostavljene upute s odgovorima prigodom dolaska popisivača na njihove kućne adrese. Na popisu u tiskanici se poziva da se na upit o narodnosti izjasne kao Hrvati, vjeroispovijest katolička te da govore hrvatskim jezikom. Posebna pozornost u letku posvećuje se građanima koji žive izvan zemlje i pri tome se ukazuje da ukupan broj građana čine svi oni koji su privremeno odsutni manje od 12 mjeseci. U letku se pozivaju građani da se za sve upite obrate dvjema strankama, kao i udrugama te predstavnicima crkve koji su također uključeni u proces popisa pučanstva.