Ponovo se približava jako nevrijeme: Pogledajte gdje će biti najgore!

mapa nevrijeme

... prema upozorenjima nadležnih službi, nekoliko dana nestabilnog vremena, prenose mediji u regiji.

Hidrometeorološki zavodi upozoravaju na vremenske (ne)prilike. U Bosni i Hercegovini je izdat narandžasti meteoalarm, a u susjednoj Hrvatskoj crveni. U protekla 24 sata na području Trebinja palo je čak 118 litara kiše po metru kvadratnom, što je rekordna količina padalina tijekom ovog ljeta.

Obilna kiša i grmljavina uzrokovala je da dijelovi Trebinja ostanu bez električne energije, problema je bilo i u pojedinim banjalučkim naseljima gdje odvodi nisu mogli da prime veliku količinu padalina, kiša je izazvala i porast vodostaja pojedinih vodotoka.

Crveni meteoalarm u Hrvatskoj je na snazi zbog ciklona Simeon koji je zahvatio područje cijelog Jadrana, pa je u Dubrovniku za nepuna 24 sata palo više od 190 litara kiše po metru kvadratnom, što odgovara tromjesečnom prosjeku padalina u jesenjim mjesecima.

Usljed nevremena i velike količine vode dubrovački vatrogasci imali su jučer veći broj intervencija, najviše ispumpavanja vode iz poplavljenih podruma, poslovnih prostora, suterena, stanova, uklanjanje blokiranih vozila s ulica i srušenih stabala.

I dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplave na varaždinskom području i za rijeku Muru koja se izlila. Nestabilno vrijeme će se i u Crnoj Gori zadržati do kraja ovoga tjedna.

Meteorolog Branko Micev objašnjava da je snažna ciklonska aktivnost jučer dovela do nestabilnosti na području Crne Gore, uz napomenu da je najviše kiše palo u Petrovcu. Do jutros je u tom mjestu palo 200 litara kiše po kvadratnom metru, dok je u Herceg Novom zabilježeno 155 litara.

- U Budvi je jučer za samo šest sati palo 135 litara kiše, što je 120 posto od uobičajene mjesečne količine za rujan, precizirao je Micev, prenosi blic.rs.

Govoreći o vremenskim prilikama narednih dana, meteorolog je da kraja ovoga tjedna najavio nestabilno vrijeme, što će naročito biti izraženo u kontinentalnim i sjevernim predjelima zemlje, dok se početkom narednog tjedna očekuje stabilizacija vremena - više sunca i toplijih dana. 

Agencije