FOTO  Pomozi ovdje i sada

humanitarna organizacija, pomoć

Nemožemo ni zamisliti trenutak da nekoliko humanitarnih i nevladinih organizacija koje skrbe za najranjiviju populaciju, radi materijalnih razloga i nepostojeće ili nedovoljne potpore nadležnih ustanova i odjela zatvore svoja vrata i prestanu skrbiti o svojim korisnicima. Došlo bi zasigurno do nemjerljive „socijalne krize" u zemlji koja ionako svakodnevno proživljava različite krize na svim razinama.
Iako odgovorni opravdanje uvijek temelje na činjenici o nedostatku sredstava, u stvari je s malo više spremnosti, zauzetosti i stručnosti i s trenutnim sredstvima moguće postići još veću učinkovitost i korist za one najugroženije i najpotrebnije u našem društvu.

U razdoblju nakon rata veliki je broj humanitarnih organizacija i udruženja iz inozemstva izdašno pomagao naša područja. Jedan zavidan broj njih djeluje još i danas i unatoč činjenici da je rat već davno završio pomažu one najugroženije pojedince i obitelji, kao i ustanove koje skrbe o marginaliziranim skupinama. Zahvaljujući njihovoj podršci domaće humanitarne i nevladine organizacije uspijevaju osigurati minimalna materijalna i financijska sredstva potrebna za njihov rad.

Jedna od takvih je i udruga Associazione Mariana sulla via di Damasco ONLUS koja već godinama hodočasti u Međugorje i pomaže onima koji bez pomoći drugoga teško mogu preživjeti. Predsjednik udruge Guido Casagrande zajedno s članovima udruge zamjenicom Manna Romino, ekonomima Andreom Baldassarijem i Marcom Moresiem dolaze povremeno u Caritasov Rehabilitacijski centar Sveta Obitelj i u skladu s vlastitim mogućnostima raznim dobrima pomažu djelovanje ovog centra. Posljednji njihov dolazak bio je u utorak 7. travnja 2015. kada su sa sobom donijeli 5 stolova za hranjenje teško pokretnih i nepokretnih korisnika, te pokretnu kadu za kupanje najmlađih pacijenata koji su smješteni u stacionarnom odjelu Svete obitelji. Osim toga posjetili su i radionicu za osobe s invaliditetom Emanuel gdje su rado kupovali njihove proizvode te i na taj način pomogli njihov rad.

Ovaj put, kao i u posljednjih nekoliko navrata u pratnji ove skupine bili su i gospoda Andrea i Giovanni Mazzieri koji su posebno zaslužni za nabavku i izradu medicinskih pomagala koja su donirali ovom prigodom kao i u ranijim posjetima. Posebno je važno naglasiti činjenicu da članovi ove udruge „osluškuju" potrebe centra Sveta Obitelj i u dogovoru s osobljem i ravnateljstvom ove ustanove nastoje pomoći u onim stvarima za kojima postoji konkretna i trenutna potreba i koje su im preporučili djelatnici. Stoga je njihova pomoć još vrjednija jer pomažu upravo u onom u čemu se kod drugih donatora ne možemo obratiti za pomoć.
Iako se svakim danom mijenja svijest i kod ljudi koji žive na našim prostorima i koji su sve više spremni pomoći rad karitativnih i humanitarnih institucija pomoć i podrška naših inozemnih partnera je i dalje iznimno važna i dragocjena u svakodnevnom radu. Stoga i ovom prigodom zahvaljujemo članovima udruge Associazione Mariana sulla via di Damasco na svesrdnoj i velikodušnoj pomoći, te potičemo i ostale domicilne i inozemne dobročinitelje na pomoć karitativnim ustanovama bez čijeg doprinosa bi njihov rad bio nezamisliv.