Pomorska sigurnost na Jadranu i nove rute krijumčarenja izazov za policiju

granicna sefovi

... se danas (16.10.2018.) u Dubrovniku u organizaciji Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS Program) Biroa za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja oružja Vlade SAD-a.

Uz izaslanstvo Granične policije BiH koju čine direktor GPBiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač i koordinator za suradnju sa EXBS Programom Vladimir Popović, na ovom sastanku sudjeluju i predstavnici graničnih policija Republike Hrvatske i Crne Gore.

Na spomenutom sastanku sigurnosti su razgovarali o problemima s kojima se suočavaju u pomorskoj sigurnosti na Jadranu, novim trendovima i rutama krijumčarenja, priopćeno je.

U svom izlaganju direktor Galić kazao je da BiH bilježi izuzetan porast migracijskog pritiska od posljednjeg kvartala 2017. godine te da je Granična policija BiH tijekom u ove godine, do 14.10.2018., poduzela mjere prema 17 892 strana državljanina iz zemalja visokog migracionog rizika.

''Od navedenog broja 5 061 osoba je ilegalno prešla državnu granicu i iste su prema važećim zakonskim propisima u BiH predate u daljnju nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH, dok je 12 831 osoba spriječena u pokušaju ilegalnog prelaska na teritoriju BiH sa teritorije susjednih zemalja, na koju su se i vratile. U strukturi državljanstava dominiraju Pakistan, Sirija, Iran, Afganistan i Irak, što korespondira s najčešćim državljanstvima migranata u području Istočnog Mediterana i dokazuje uzročno-posljedičnu povezanost između zbivanja u tom regiji i zbivanja na Zapadno-balkanskoj migrantskoj ruti'', izjavio je direktor Galić.

Dodao je i da se bilježi značaj porast broja otkrivenih kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem migranata, a kao primjere izdvojio je nedavno uspješno realizirane operativne akcije „Taurus", „Ox" i „Centar".

Također, naglasio je i da GPBiH poduzima mjere u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, obavezno kontrolira teretna motorna vozila, a kao značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija naveo je i angažiranje policijskih službenika iz drugih policijskih agencija koji zajedno s policijskim službenicima GPBiH vrše nadzor granice.

Na današnjem sastanku razmatrali su se i budući modaliteti suradnje, naročito u oblasti razmjene informacija i najboljih praksi iz oblasti pomorske sigurnosti na Jadranu. Sudionike sastanka, ispred EXBS Programa, pozdravio je regionalni savjetnik EXBS-a za Albaniju i Crnu Goru, Christopher Milam.