Poljoprivredni proizvođači najavljuju blokadu Federacije

...s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem u Mostaru o hitnoj isplati poticajnih obaveza iz 2010. godine, prije isplate bilo kakvih poticaja u tekućoj godini, priopćeno je nakon sastanka.

Seljački savez, Udruženje proizvođača mlijeka, Savez pčelara, Udruga poljoprivrednika Hercegbosanske županije, Savez farmera ovčara, Udruženje proizvođača sjemena i sadnog materijala, Udruženje agronoma, Udruženje planinskih stočara, Savez općinskih udruženja poljoprivrednika USK-a i Zadružni savez FBiH dalje navode da usvojeni program poticaja za 2011. godinu, koji je resorni ministar predložio za usvajanje na Vladi FBiH, nije usuglašen s formiranim povjerenstvom ovih udruga i kao tako usvojeni se ne prihvata.
Traži se hitno donošenje zaštitnih cijena mlijeka i pšenice za 2011. godinu.

Udruge u cijelosti prihvaćaju informaciju o trenutnom stanju u agroindustrijskom kompleksu i problemima koji se mogu javiti u svezi s tim koja je usvojena od Upravnog odbora P/G K FBiH održanog 15. srpnja.

- Ukoliko se do 1. kolovoza ne riješe naši opravdani zahtjevi, koji su podržani i od Odbora za poljoprivredu Parlamenta Federacije BiH - Dom naroda, najavljujemo masovnu blokadu Federacije BiH za 8. kolovoza. Povjerenstvo udruge će pokrenuti pravnu proceduru u ovlaštenom sudu za zaštitu interesa poljoprivrednih proizvođača u svezi s poštovanjem Zakona o poticajima, Zakona o poljoprivredi i donesenog Pravilnika o poticajima za 2011. godinu, naglašavaju poljoprivredni proizvođači.

Fena