Policijski komesar Brkić štitio narkodilere!?

. Brkić je, kažu tužiteljski izvori, prisluškivan u posljednjih pola godine zbog navodnih veza s kriminalnim miljeom koji se bavi proizvodnjom i distribucijom droge, piše Dnevni avaz.

Dvije velike policijske akcije otkrivanja laboratorija za proizvodnju droge u USK izvedene su 2008. u mjestu Donja Slapnica, općina Velika Kladuša, i 2010. u mjestu Gata, općina Bihać. Iako vremenski udaljena, oba slučaja povezuju osobe iz kriminalnog podneblja, specijalizirane za poslove s drogom, a sve njih, uključujući i pojedine policijske dužnosnike USK, kako stvari stoje, snažno povezuju akcija "Kastel" i istraga Tužiteljstva BiH, koja još traje.

Smijenjeni inspektori

Halu u Donjoj Slapnici u kojoj je bila klaonica peradi privatnog poduzeća "Veldin", Mustafa Kasumović iz Vrnograča je u ljeto 2008. dao, navodno, u zakup nekom Slovencu za uzgoj tartufa. Zakup je realiziran preko Kasumovićevog brata Huseina, zvanog Čalakov, koji živi u Sloveniji, i Senada Šabića, zvanog Senči, iz Velike Kladuše. Prema saznanjima sarajevskog lista iz policijskih izvora, u ovoj hali Čalakov i Senči instalirali su opremu, ne za tartufe nego za proizvodnju marihuane. Za uzgoj, berbu, pakiranje i distribuciju marihuane bio je zadužen Satko Kekić, poznat po krađama automobila na području USK i Hrvatske.

Navodno je policijsku zaštitu ovoj ekipi preko komesara policije Rame Brkića osigurao prof. dr. Ibrahim Mujić, bivši zamjenik predsjedavajućeg Skupštine USK i član Komisije za opremanje policije USK. Posao je bio siguran, a dobit ogromna, međutim, i drugi su htjeli dio zarade. Tako Avazov izvor spominje imena Zlatka Murtića, Seada Ćufurovića, Adnana Ilijazagića, Zijada Muratovića, osoba kojima je SIPA vršila pretrese u akciji "Kastel".

"Avazov" izvor tvrdi, također, da su Husein Kasumović Čalakov i Senad Šabić Senči u noćnim satima pokušali iseliti opremu iz hale, ali su to mještani Donje Slapnice primijetili i prijavili Kriminalističko-obavještajnoj jedinici u Bihaću, koja je nadzirala objekt. Ova je jedinica, kaže izvor sarajevskog lista, bez odobrenja komesara Brkića ušla u ovu halu. Zatečeni su veća količina marihuane, oprema s rasvjetom, ventilacijom, sredstvima za prihranjivanje marihuane, laboratorij za dobivanje mladih sadnica marihuane i druga oprema i sredstva. U hali su uhićeni Asim Karajić, zvani Karajčić, i još jedna osoba, a pobjegao je Satko Kekić.

Dvije godine nakon akcije u Donjoj Slapnici javnost o ovome ne zna skoro ništa. Izgledalo je da je slučaj zataškan. Iza kulisa je u policijskim strukturama došlo do kadrovskih promjena. Prvi čovjek kriminalističkog sektora Mujo Koričić smijenjen je, a s njim i nekoliko inspektora, istražitelja i policajaca. Smijenjeno je i kompletno rukovodstvo Policijske stanice Velika Kladuša.

Senči i Kekić

Krajem ožujka 2010. ponavlja se skoro identičan scenarij u Brezovom polju kod Gate, općina Bihać, u neposrednoj graničnoj liniji s Hrvatskom. Tada je Ministarstvo unutarnjih poslova USK otkrilo do sada najveći laboratorij za proizvodnju marihuane. Laboratorij je bio smješten u objektima napuštene farme, a oprema koju su pripadnici MUP-a USK pronašli, procijenjena je na 500.000 KM.

Što povezuje laboratorije droge u Donjoj Slapnici i Gati, a radi se, kako saznaje list, o skoro identičnoj opremi? Povezuju ih imena Senada Šabića Senčija i Satka Kekića. Njih dvojica su operirala u obje hale.

Je li izvjesni Mario, ustvari, Čalakov?

Tužitelj Idriz Begić, koji radi na predmetima Donje Slapnice i Gate, objašnjava zašto prvi slučaj još nije okončan optužnicom.

- Ugovorač zakupa hala je osoba koja se predstavila kao Mario, koja još nije identificirana, i to je glavni razlog što protiv poznatih počinitelja nije podignuta optužnica - kaže Begić te dodaje da se po nalogu Tužiteljstva preko Interpola traga za izvjesnim Mariom.

Na sumnju da je Mario, ustvari, Husein Kasumović Čalakov, brat vlasnika hala, tužitelj Begić odgovara da, prema fizičkom opisu obojice, otpada mogućnost da se radi o jednoj osobi.

No, saznanja do kojih je došao Avaz, stavljaju pod sumnju Begićevu izjavu. Naime, Husen Kasumović se kod jednog cazinskog bravara predstavio kao Mario kada je sa Senadom Šabićem naručivao željezna ulazna vrata za halu u Donjoj Slapnici. Ta su vrata poslije i ugrađena na halu, a od bravara je izjavu uzimao jedan od smijenjenih inspektora Šemsudin Dedić Dedara.
Komesar Brkić je Dedića iz Sektora kriminalističke policije unazadio na poziciju u Odjeljenju kriminalističke policije PU 1, ali ga je ubrzo neobjašnjivo vratio na staru poziciju!?

Priča o Brkićevim čestim smjenama policijskih službenika koji rade na "osjetljivim" predmetima, poznata je, ali sve na tome ostaje.

Kekićevi rukopisi

Begić potvrđuje da je Satko Kekić, koji je u bijegu, a za kojim je objavljena međunarodna potjernica, povezan s oba slučaja otkrivanja laboratorija droge u Donjoj Slapnici i Gati.

On je u Donjoj Slapnici u sveskama vodio zabilješke o načinu proizvodnje marihuane. Čini se da je on bio glavni, a proizvedenu "robu" predavao je famoznom Mariju. "Roba" je, saznaje list, prodavana u Hrvatskoj i Sloveniji.