Policijska akcija 'Mreža': Uhićeno 30 osoba, pretresi na 58 lokacija

Sipa, BIH, akcija, Sipa, crna kronika, Sipa, crna kronika, crna kronika, Sipa, crna kronika, Sipa, droga, Sipa, Sipa, vehabije, ISIL, Sipa, Sipa, teroristi, uhićenje, sipa uhićenje, Sipa, Mostar, Sipa, uhićenja, prilikom pretresa i uhićenja
U okviru operativne akcije "Mreža" policijski timovi izvršili su pretrese na 58 lokacija te tom prilikom 30 osoba lišili slobode, piše Klix.ba.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u suradnji s Kantonalnim tužiteljstvom Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu, u okviru operativne akcije kodnog naziva "Mreža", poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje usmjerene na otkrivanje i procesuiranje članova organizirane grupe koju se sumnjiči za izvršenje kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

U nastavku realizacije ove operativne akcije danas u ranim jutarnjim satima policijski timovi su započeli istovremene pretrese na 51 lokaciji na području Zeničko-dobojskog kantona, na četiri lokacije na području Srednjobosanskog kantona i dvije lokacije na području Trebinja.

Pretresi objekata na 58 lokacija se vrše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišavanja slobode 35 osoba koje se sumnjiči za izvršenje navedenih kaznenih djela.

Tijekom provođenja operativne akcije "Mreža" dokumentirano je 499 kaznenih radnji za koje su osumnjičeni članovi organizirane grupe protiv koje je ova akcija i usmjerena.

Policijskim timovima Uprave policije MUP-a ZDK u naznačenim aktivnostima pomoć pružaju pripadnici Federalne uprave policije te pripadnici ministarstava unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Srednjobosanskog kantona i tom prilikom je angažirano više od 450 policijskih službenika.

U ovoj akciji lišeni su slobode: M. D. rođen 1977. godine, iz Viteza, L. N. rođen 1977. godine, iz Zenice, H. J. rođen 1982. godine, iz Zenice, M. A. rođena 1989. godine, iz Zenice, K. V. rođena 1989. godine, iz Maglaja, B. A. rođen 1989. godine, iz Zenice, P. D. rođen 1977. godine, iz Zenice, S. S. rođen 1970. godine, iz Zenice, M. Č. rođen 1980. godine, iz Zenice, T. A. rođen 1982. godine, iz Zenice, P. S. rođen 1977. godine, iz Kaknja, B. H. rođen 1975. godine, iz Zenice, A. E. rođen 1986. godine, iz Zenice, M. A. rođen 1985. godine, iz Zenice, H. A. rođena 1990. godine, iz Zenice, Š. I. rođen 1965. godine, iz Zenice, Š. A. rođen 1996. godine, iz Zenice, H. M. rođen 1989. godine, iz Zenice, O. F. rođen 1976. godine, iz Zenice, H. N. rođen 1982. godine, iz Zenice, M. E. rođen 1992. godine, iz Zenice, R. A. rođen 1977. godine, iz Travnika, B. A. rođen 1995. godine, iz Zenice, H. E. rođen 1987. godine, iz Zenice, L. E. rođen 1953. godine, iz Zenice, Š. D. rođen 1979. godine, iz Zenice, Š. M. rođen 1980. godine, iz Zenice, H. Dž. rođen 1990. godine, iz Maglaja, H. S. iz Maglaja i M. A. rođena 1984. godine, iz Zenice.

Dosadašnjim aktivnostima u okviru zavedene akcije pronađeno je i privremeno oduzeto 50 materijalnih dokaza u vidu pojedinačnih isporuka opojnih droga.

Također su pronađena i oduzeta tri pištolja, 1110,85 grama opojnih droga, pet drobilica za marihuanu, pet digitalnih vaga za precizno mjerenje, 92 komada streljiva, veća količina tableta sa psihoaktivnim komponentama i jedan zračni pištolj.

U tijeku je privođenje osoba lišenih slobode u službene prostorije, gdje će nad istim biti zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i otkrivanju izvršitelja, biti predati na daljnje postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona.