Policiji će biti povećana plaća?

granična policajka
Određenim kategorijama, konkretno policiji, ranije je smanjen startni koeficijent na plaće te po toj osnovi policijski službenici u pojedinim činovima u odnosu na uposlenika u institucijama BiH sa srednjom stručnom spremom primaju i do 300, 400 KM manju plaću, što je izazvalo svojevrsni trend prelazaka službenika u entitetski i županijske MUP-ove, gdje su plaće veće, pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo, nove zakonske izmjene prošli tjedan bile su na dnevnom redu Vijeća ministara, no one su Ministarstvu financija vraćene na doradu te je, u međuvremenu, interveniralo i nekoliko državnih institucija.

"Sve primjedbe i sugestije bit će razmotrene i dostavljene u okviru korigiranog zakonskog rješenja VM na dalje odlučivanje", kazali su u Ministarstvu.

Sam ministar Vjekoslav Bevanda, komentirajući primjedbe izaslanika u Domu naroda parlamenta BiH da su policajci u državnim agencijama degradirani, potvrdio je da se razmatra mogućnost da se i ova oblast pravednije uredi. On je priznao da je bilo manjkavosti u dijelu koji se odnosio na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, te da neke oblasti nisu bile precizirane ovim zakonom, "što je Ministarstvo pokušalo ispraviti u zakonu još 2015, ali je taj zakon na čudan način zaustavljen u parlamentarnoj proceduri", te se trenutno radi na novom rješenju koje je sveobuhvatno.

Primjedbe je uputio i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji za "Nezavisne" kaže da policija želi samo "pošten i častan odnos prema njima". "Iz nekog razloga startni koeficijent zaposlenika sa SSS je 1,40, a policajca 1.29, pitam se zašto? Neki kažu da policija ima dodatak, ali što će im dodatak ako ih u startu oštetiš za koeficijent? A dodatak je za složenost poslova i opasnosti kojima su izloženi", ističe Mektić.

Pojašnjava da su u pitanju službenici SIPA, Granične policije te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te da za sve imaju podršku i sindikata. Iako su "Nezavisne" već ranije pisale da se primjedbe odnose i na koeficijente za plaće i direktora policijskih agencija, Mektić je to negirao, tvrdeći da apsolutno nema ništa od toga, te da se to ne odnosi na menadžment.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), ističe da kroz ovaj zakon Vijeće ministara, a potom i parlament, trebaju konačno urediti ovu oblast, a da pritom ne diraju ono što je već usvojeno.

"Tu mislim na ukidanje 'bijelog kruha', plaćanja rada u ad-hoc povjerenstvima, a naravno, treba ispraviti sve druge nelogičnosti kada je u pitanju politika plaća na razini BiH. Između ostalog, temeljito analizirati i plaće policije na državnoj razini, pripadnika OS BiH, i donijeti potrebne odluke. Ne smije se bilo što drugo provući na 'mala vrata' jer javnost prati kako se troši novac porezniih obveznika i ima pravo tražiti odgovornost za svaku KM", poručuje Ćavar.